Főoldal Kárpát-medence Túl szigorú a feketemunka-kommandó?

Túl szigorú a feketemunka-kommandó?

E-mail Nyomtatás PDF
Az ellenõrzött cégeket és vállalkozókat véletlenszerûen választja ki a hivatal
Pozsony.
Az ellenõrzött cégeket és vállalkozókat véletlenszerûen választja ki a hivatal
Pozsony. A feketemunkáról szóló törvény jelentõsen növelte az ellenõrzés hatékonyságát, derül ki a kormány elé került jelentésbõl. „A jogszabály szerint a munkaadó köteles már a munkaviszony kezdete elõtt bejelenteni új alkalmazottját a Szociális Biztosítóba, mi elsõsorban ezt ellenõriztük” – mondta lapunknak Peter Horoák, a Központi Szociális, Munka- és Családügyi Hivatal ellenõrzési osztályának vezetõje. A cégeket, vállalkozókat véletlenszerûen választja ki a hivatal, de voltak célzott ellenõrzések is, a Barman fedõnevû akcióban például az éjszakai bárokat ellenõrizték. Figyelembe veszik azonban a lakossági bejelentéseket is. „Ingyenes telefonvonalat üzemeltetünk, melynek száma 0800/191222, ezen mindenki bejelentheti, ha úgy gondolja, hogy környezetében valaki feketén alkalmaz embereket” – mondta Horoák. Kivizsgálják az írásban érkezett bejelentéseket is.
Egyes vállalkozók azonban az ellenõrzések túlzott szigorára panaszkodnak. Kováeik Ernõ ipolyviski vállalkozót 10 ezer koronára büntették, mivel a vele közös vállalkozásban dolgozó fiát rövid idõre annak anyósa helyettesítette. Az ellenõrzés a fiát is feketemunkásnak minõsítette, mivel vállalkozói engedélye nem vonatkozott a végzett munkára. „A fiam magánvállalkozóként rendesen fizeti a társadalombiztosítási járulékot, anyósának ápolónõként állása van, csak idõnként és teljesen ingyen segít a fiamnak” – mondta lapunknak Kováeik. Peter Horoák elismerte, bizonyos esetekben gondot okoz a kisvállalkozók rokonainak alkalmazása. „Nehéz az ilyen helyettesítéseket helyesen megítélni – véli Horoák. – Természetesen nem számít feketemunkának az, ha például a vállalkozót 10 percre valamelyik rokona helyettesíti, de ha az ellenõrök megállapítják, hogy egy vendéglõben a helyettesítõ rendes munkát végez, például számlát állít ki, az már illegális munkának minõsül.” A helyzetet súlyosbítja, ha az ilyen „helyettesítés” ismétlõdik. „Az eseteket azonban a helyszínen eljáró ellenõröknek kell megítélniük” – mondta az igazgató. Lehet fellebbezni, s ha a döntés jogerõre emelkedik, akkor bíróságon is meg lehet támadni. A cégekre kiszabható bírság felsõ határa egymillió korona, a feketén dolgozókat legfeljebb 10 ezer koronára büntethetik. (lpj)
Jelentõsen megnõtt az ellenõrzések száma
Pozsony. A jogszabály április elsején lépett hatályba, az elsõ országos ellenõrzés mindjárt 4-én kezdõdött, s az elsõ félévben további három követte. A hatékonyságot mutatja, hogy az elsõ három hónapban mindössze 5884 személyt ellenõriztek, viszont a következõ háromban már több mint 22 ezret; 384 esetben 3,7 millió korona bírságot szabtak ki. A szociális hivatalokat is bekapcsolták az ellenõrzésbe, így a Nemzeti Munkafelügyelõség mellett õk is vizsgálhatták, az adott munkahelyen tartózkodók bejelentett alkalmazottak-e. (l-p-j)

Módosítás dátuma: 2005. december 06. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 199 vendég böngészi