Főoldal Kárpát-medence A nemzeti felelõtlenség napja volt

A nemzeti felelõtlenség napja volt

E-mail Nyomtatás PDF
2004.
2004. december 5-e sok tekintetben a nemzeti felelõtlenség napja volt - jelentette ki a magyar miniszterelnök tegnap Budapesten, a Párbeszéd a határok nélküli nemzetrõl címû találkozón. Gyurcsány Ferenc kiemelte: ma nem közelebb vagyunk egymáshoz, mint 2004. december 5-én, hanem próbáljuk a sebeket begyógyítani.
Véleménye szerint december 5-e nélkül egységesebb lenne a nemzet. Megjegyezte azt, is, hogy december 5-ét követõen csak a magyar baloldalnak volt válasza, pozitív javaslata a kialakult helyzetre. Véleménye szerint december 5-e a nemzeti sorskérdést egymondatos kérdésként fogalmazta meg. December 5-én rossz kérdésre kellett válaszolnia a nemzetnek, és a nemzet ezt "így vagy úgy, de elutasította" - mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint Magyarországon igen nagy tradíciója van annak, hogy a nemzeti sorskérdést egy mondatba foglalják össze a politikusok. "És attól függõen, hogy kinek mi a legfájóbb, és kinek melyik pontja a legérzékenyebb, egymondatos sorskérdéseket és sorsválaszokat kreálunk" - tette hozzá. Kiemelte: tizenöt évig Magyarországon senkinek sem jutott eszébe, hogy a honosítás és a letelepedés szabályait méltóságteljessé tegye. A szocialista-liberális kormány megtette, január elsejétõl mûködni fog - tette hozzá.

A miniszterelnök a találkozón - melyen több szocialista képviselõ is jelen volt - a nemzet céljaként említette a megmaradást, a gyarapodást és a fejlõdést. Kiemelte: egész Európa attól szenved, hogy a fizikai önreprodukcióra sem képes, egyes kivételektõl eltekintve az európai nemzetek létszámukban fogyatkoznak. A kormányfõ hangsúlyozta azt is: hatalmas történelmi kultúrák vesztek el azért, mert bár mint kultúra, megismételhetetlen és egyedi volt, de az a gazdaság és társadalom, amely gondozta ezt a kultúrát, az képtelen volt alkalmazkodni, és képtelen volt válaszolni a kihívásokra. Az az ország jut sokra, amely érti, hogy erkölcs, kultúra, tudás, nyelv, történelem, múlt, jövõ, nyitottság és tradíció együtt, mind megfelelõ arányban biztosítják hosszú távon a nemzet fellendülését - jelentette ki.
Módosítás dátuma: 2005. december 06. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 141 vendég böngészi