Főoldal Kárpát-medence Jobbik: Határon Túli Magyarok Minisztériumát!

Jobbik: Határon Túli Magyarok Minisztériumát!

E-mail Nyomtatás PDF
Határon Túli Magyarok Minisztériumának felállítását kezdeményezi a Jobbik
Politikai cél a kulturális és a gazdasági revízió

A Jobbik Magyarországért Mozgalom kinyilvánítja, hogy politikai horizontját továbbra is a nemzet, és nem az állam határai szabják meg.
Határon Túli Magyarok Minisztériumának felállítását kezdeményezi a Jobbik
Politikai cél a kulturális és a gazdasági revízió

A Jobbik Magyarországért Mozgalom kinyilvánítja, hogy politikai horizontját továbbra is a nemzet, és nem az állam határai szabják meg. A nemzetpolitikai programjának középpontjába a kettõs állampolgárságot és az autonómiatörekvések támogatását állítja. Tapasztalataink szerint az elmúlt évek során a parlamenti pártok csak retorikájukban, legfeljebb kampánycélokat szolgálva képviselték ezeket az ügyeket, ráadásul a kormányzati struktúra sem alkalmas a határon túli magyarok következetes támogatására. A Jobbik Magyarországért Mozgalom mindezek miatt a 2004. december 5-én tartott szégyenteljes kimenetelû népszavazás évfordulója után kijelenti, hogy Parlamentbe kerülése esetén kezdeményezni fogja önálló tárcaként a Határon Túli Magyarok Minisztériumának felállítását, a kettõs állampolgárság intézményét és minden lehetséges külpolitikai presszióval a magyarlakta területek autonómiájának kiharcolását.

A kárpát-medencei horizontú nemzetpolitikával az ágazati minisztériumok és a Határon Túli Magyarok Hivatala szintjén való foglalkozás a hiteles és hathatós érdekképviseletre, valamint a valós problémák megoldására alkalmatlan. Nincs a magyar kormánynak olyan tagja, aki egy személyben felelõs az anyaországnak a határain kívül élõ magyarokat érintõ döntéseinek elõkészítéséért, a konzultációért, valamint a döntések meghozataláért és végrehajtásáért. Ez a munka jelenleg a szakminisztériumok és a HTMH között szétforgácsolva folyik.

A Határon Túli Magyarok Minisztériumának stratégiai feladata a szomszédos országokban élõ magyarság problémáinak kezelése, az õket érintõ döntéshozatali mechanizmus megszervezése, irányítása és végrehajtása, a jelenleg különbözõ tárcák nemzetpolitikai, "határon túli" részlegei tevékenységének összehangolása és egy struktúrába illesztése, valamint az e célra elkülönített kormányzati források elosztási feltételrendszerének meghatározása és a folyósítások ellenõrzése. A felállítandó Nemzetpolitikai Minisztérium további feladata a Nemzeti Újraegyesítés Programjának kidolgozása lenne, amely keretein belül fenntartja a kulturális és gazdasági revízió politikáját, ami az anyaország vállalkozóinak határon túli befektetéseinek segítését, az ott élõ magyar nyelvû munkavállalók alkalmazását, illetve iskolák építését és a könyvkiadás segítségével a magyar nyelv és kultúra megtartóerejének erõsítését jelenti.
A Program így alkalmas lenne az elszakított nemzetrészeken élõ magyar közösségek megtartására.

Nagy Ervin
a Jobbik Országos Választmányának elnöke
Módosítás dátuma: 2005. december 08. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 299 vendég böngészi