Főoldal Hírek Nehéz szülés

Nehéz szülés

E-mail Nyomtatás PDF
HUZAVONA A LOMBIKBÉBI PROGRAMOK KÖRÜL
Egyedülálló nõk is vehessenek részt mesterséges megtermékenyítési programokban - javasolta három kormánypárti képviselõ.
HUZAVONA A LOMBIKBÉBI PROGRAMOK KÖRÜL
Egyedülálló nõk is vehessenek részt mesterséges megtermékenyítési programokban - javasolta három kormánypárti képviselõ. Indítványukat az egészségügyi tárca nem támogatta, de azt ígéri: napokon belül mindenki számára elfogadható saját tervezettel áll elõ.
Közokirat-hamisítást követ el, s ezért hároméves börtönbüntetést kockáztat, aki valótlanul állítja közjegyzõ elõtt, hogy van élettársa - márpedig pillanatnyilag csak ez az út vezet a gyermekvállaláshoz sok egyedülálló meddõ nõ számára. A HVG-nek nyilatkozó egyikük például 37 évesen tudta meg, hogy egy korábbi betegség szövõdményeként meddõ lett, s történt ez két héttel azután, hogy kilépett egy hosszú, de rossz kapcsolatból. Egyedülállóként is nagyon szeretett volna gyereket, ezért egy régi barátja közremûködésével "produkáltak egy papírt", vagyis közjegyzõ elõtt kijelentették, hogy õk egy leendõ szülõi párt alkotnak. Így aztán már részt vehettek lombikbébiprogramban. Ennek révén a nõ teherbe esett, majd anya lett, a gyermek apja pedig - mondván, hogy addigra az élettársi kapcsolat megszakadt - már ismeretlenként került be a hivatalos iratokba. "Olyan, mintha elváltam volna, csak éppen nem kapok gyerektartást, és nincs kéthetente szabad hétvégém" - érzékeltette "családi állapotát" a nõ, aki azóta, hogy vele "minden rendben", lobbizni kezdett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezetet segítve, hogy a hasonló helyzetben lévõ mintegy tízezer nõ közül másoknak ne kelljen átmenniük efféle procedúrán.
Úgy tûnik, talán nem is hiába küzdöttek. A nyáron országgyûlési határozat született arról, hogy meg kell vizsgálni, miként lehetne bõvíteni a lombikbébiprogramban részt vevõk körét. Novemberben pedig Mézes Éva (SZDSZ), Újhelyi István és Török Zsolt (mindkettõ MSZP) képviselõk módosítási javaslatot nyújtottak be az egészségügyi törvényhez: indítványuk szerint lehetõvé tennék a mesterséges megtermékenyítést az egyedülálló nõk közül a meddõknek, valamint azoknak, akiknek "reprodukciós egészsége" belátható idõn belül úgy károsodik, hogy a késõbbiekben már nem tudnak kihordani egy gyermeket.
"Éppen itt az ideje, hogy a jogalkotók is tudomásul vegyék, hogy változóban van a hagyományos családmodell, s már nem aközött kell dönteni, hogy egy gyerek teljes vagy csonka családba szülessen, hanem arról, hogy egyáltalán megszülessen-e. Manapság indokolatlan és diszkriminatív a csonka családok rémképével érvelni" - mondta Csernus Eszter, az egyebek mellett az egyedülálló nõk jogairól a hét végén Budapesten konferenciát is szervezõ TASZ ügyvivõje. Õk többek között arra hivatkoznak, hogy Belgiumban, Bulgáriában, Dániában, Görögországban és Spanyolországban, valamint Írországban is részt vehetnek egyedülálló nõk lombikbébiprogramban. Az Országgyûlés egészségügyi bizottságának többségét azonban hétfõn még nem sikerült meggyõzni: miután az egészségügyi tárca képviselõi nem támogatták, a bizottság "ejtette" a Mézes-Újhelyi-Török-javaslatot.
"Honnan lehet tudni egy egyedülálló nõrõl, hogy meddõ?" - kérdezett vissza Csáky András (MDF) bizottsági alelnök, amikor a HVG azt firtatta, miért utasította el a módosítási indítványt. Hozzátette még, hogy az alkotmány nem véletlenül védi a családot, ami apából és anyából áll. "Az, hogy egyre több a válás, még nem ok arra, hogy negatív mintát adjunk" - érvelt Csáky, aki elmondása szerint már azt is szörnyülködve figyelte, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerült. "A meddõség megállapítása mindig a férfinál kezdõdik, s csak akkor kerül sor a nõ vizsgálatára, ha párjánál mindent rendben találtak" - érzékeltetett egy praktikus gondot Huszár András, az egészségügyi tárca fõosztályvezetõje. "A mostani egészségpolitikába nem fér bele, hogy a nõ egyszerûen besétálhasson egy spermabankba, ha éppen úgy tartja a kedve. Nem válhat iparággá a mesterséges megtermékenyítés" - hangsúlyozta a HVG kérdésére pénteken Huszár.
Egyetlen hétvége alatt aztán nagyot fordult a világ. Hétfõn - bár nem támogatták a kormánypárti képviselõk indítványát - már azt ígérték a tárca képviselõi az Országgyûlés egészségügyi bizottságában, hogy maguk dolgozzák ki a megoldási javaslatot az egyedülálló nõk gondjára. "Meghallgatásra találtak az esélyegyenlõség érvei" - szólt a minisztériumi magyarázat. A nem részletezett tervek szerint a tárca a napokban - de lapzártánk után - megfogalmazza indítványát. Az Egészségügyi Tudományos Tanács humán reprodukciós bizottságát is erõsen megosztja ez a vita - nyilatkozta a HVG-nek Kosztolányi György, a testület elnöke, s ez szerinte túl bonyolult kérdés ahhoz, hogy néhány napon belül törvényjavaslat készülhessen róla. A kedd esti információk szerint a tárca elkészült indítványával, ami gyakorlatilag megegyezik a Mézes-Újhelyi-Török-javaslattal, vagyis egyedülálló meddõ nõk esetében a jövõben nem vizsgálnák a családi állapotot.
PÁLMAI ERIKA

Módosítás dátuma: 2005. december 08. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 112 vendég böngészi