Főoldal színház A víg özvegy Pozsonyban

A víg özvegy Pozsonyban

E-mail Nyomtatás PDF
Lehár operettje a Szlovák Nemzeti Színházban
Lehár Ferenc A víg özvegy címû operettjét, a mûfaj egyik klasszikusnak számító darabját mutatja be december 9-én és 10-én a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház operatársulata.

 Lehár operettje a Szlovák Nemzeti Színházban
Lehár Ferenc A víg özvegy címû operettjét, a mûfaj egyik klasszikusnak számító darabját mutatja be december 9-én és 10-én a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház operatársulata. Annak, hogy hatvan év után ismét felcsendülnek a pozsonyi opera színpadán Lehár világhírû melódiái, a színház vezetõi szerint nem csupán az az oka, hogy idén emlékezünk meg A víg özvegy elsõ bemutatójának 100. évfordulójáról, hanem az is, hogy az operettirodalom kiemelkedõ mûvei megállják a helyüket az operaszínpadokon is.
Lehár mûve egyfajta biztosítéknak is látszik a sikerre, hiszen A víg özvegy hatalmas karriert futott be a világban, dalai örökzöld slágereknek számítanak. A 20. század elején Európa számos országában vált a nézõk kedvencévé: 1910-ben például 142 német, 135 angol és 153 amerikai színpadon játszották Hana Glawari és Danilo Danilovics gróf szerelmének történetét. Amerikában a bemutatása után valódi rajongóõrület tört ki: mindenhol Lehár zenéjére táncoltak, a nõk „vígözvegy”-ruhában és kalapban jártak, nagyon kelendõek voltak A víg özvegy névre keresztelt ételek, italok.
A pozsonyi elõadást – melyhez Ján ©trasser új szövegfordítást készített – Marián Chudovský, az Opera igazgatója rendezi, aki jó ismeretségben van a mûfajjal, Besztercebányán és Kassán több operettet állított színpadra. Chudovský elmondta: rendezésével igyekezett megadni az operettnek mindazt, ami elmaradhatatlan tõle, emellett azonban megpróbálta a ma emberének szemszögébõl is láttatni a darab világát.
A víg özvegy kettõs szereposztásban lesz látható: Hana Glawarit Adriana Kohútková és vendégként Mária Eliá1ová alakítja, a szívtipró Danilo gróf szerepén pedig nem kisebb sztárok osztoznak, mint Peter Dvorský és Martin Babjak. (me)

Módosítás dátuma: 2005. december 08. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 212 vendég böngészi