Főoldal Sajtószemle Miniszteri biztost kért a Zeneakadémia vezetése (MTI)

Miniszteri biztost kért a Zeneakadémia vezetése (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

2011. május 10. - A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetői kezdeményezték a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál, hogy a tárca nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére a rendkívüli pénzügyi helyzet kezelésére. Ezzel párhuzamosan benyújtotta lemondását a főigazgató.

Az MTI birtokába került az a levél, amelyet a Zeneakadémia két vezetője, Batta András rektor és Török László főigazgató írt még április 28-án fenntartójához, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz. A levél címzettje Réthelyi Miklós miniszter, akitől azt kérik, nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére, és amennyiben ez megtörténik, fogadja el a főigazgató lemondását.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetői azt írják, hogy az elmúlt hónapok során írásban és szóban adott tájékoztatásaik alapján nyilvánvaló, hogy a Zeneakadémia az idei pénzügyi évet a rendelkezésre álló hagyományos, felsőoktatási intézményvezetői eszközökkel nem képes kezelni. Azért kérnek miniszteri biztost, mert szerintük csak rendkívüli felhatalmazással rendelkező vezetőnek van esélye a rendkívüli helyzet kezelésére.
A Zeneakadémia rektora és főigazgatója olyan modell átmeneti bevezetésére tesznek javaslatot, melyben a különleges irányítási felhatalmazással rendelkező miniszteri biztos az oktatási, művészeti kérdésekben alapoz a hivatalban lévő rektor több évtizedes szakmai tapasztalataira, ugyanakkor szabadabban mozoghat a különleges érdekviszonyokkal súlyosan terhelt intézményirányítási útvesztőkben, olvasható a levélben.
A dokumentum a főigazgató lemondásával folytatódik, szerintük a miniszteri biztos működésének idejére nélkülözhetővé válik a főigazgatói poszt, melyet az adott anyagi helyzetben célszerű kihasználni. "A miniszteri biztos kinevezéséig - javaslatunk szerint legkésőbb május végéig - a főigazgató ellátja feladatát, sőt, azt követően tanácsadóként ellenszolgáltatás nélkül áll a rektor rendelkezésére. A miniszteri biztos mandátumának lejártakor a főigazgatói állást célszerű ismét pályáztatni" - fejezi be a levelet Batta András és Török László.
Súlyos anyagi gondokkal küzd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, miután finanszírozásából 228 millió forintot zárolt a fenntartó Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Egy ilyen mértékű megvonás rendkívül drámai hatású, mondta korábban Batta András, aki szerint nem a felelőtlen gazdálkodás, hanem a kellő támogatás hiánya okozta a válsághelyzetet.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 423 vendég böngészi