Főoldal Kárpát-medence A magyarellenes koalíció nyert a szlovákiai választásokon

A magyarellenes koalíció nyert a szlovákiai választásokon

E-mail Nyomtatás PDF
Minden eddiginél nagyobb érdektelensége mellett választottak megyefõnököket Szlovákiában.

 Minden eddiginél nagyobb érdektelensége mellett választottak megyefõnököket Szlovákiában. A választás kudarcának okai elemzõk szerint a választók kiábrándultságában keresendõk.
Elenyészõ, 11,07 százalékos részvétellel választották meg Szlovákiában a hét végén az országot alkotó nyolc megye egy-egy elsõ emberét, a megyék ispánjait. A választás kudarcának okai a választók kiábrándultságában keresendõk, az ellenzéki fölény pedig azért alakulhatott ki, mert az emberek nem nézik jó szemmel a kormány reformjait - jelzik az elsõ észrevételezõk.
Az ország lakossága másodszor dönthetett arról, hogy kit akar látni a megyei közgyûlések képviselõtestületeiben és azok élén. Két hete, a választás elsõ fordulójában egyetlen ispánt sem sikerült megválasztani, de a megyei közgyûlések testületei az országosan 18,02 százalékos részvétel mellett is létrejöttek, a Magyar Koalíció Pártját (MKP) azonban jelentõs veszteségek érték. Ahol korábban erõfölénye volt, ott a szlovák pártok - a szélsõbaltól a szélsõjobbig szervezõdõ erõkbõl, az MKP kormánykoalíciós partnereinek részvételével - nyíltan magyarellenes megyei koalíciókat hoztak létre. A szlovák pártok egyedül Pozsony megyében vállalták fel a magyarok társaságát, ahol azonban most, a második fordulóban az MKP támogatását élvezõ jelölt is elbukott.
Korábbi mandátumaihoz képest a nyolc megyei közgyûlésben két hete az MKP 25 mandátumot veszített. A politikai küzdelem elsõsorban Nyitra megyében élezõdött ki, ahol a párt ispánjelöltje, Szigeti László bekerült ugyan a második fordulóba, de késõbb visszalépett.
A második forduló vasárnap kihirdetett eredményeinek ismeretében elmondható: az MKP-nek a magyarok által is lakott öt megye közgyûlésében az eddigi 83 helyett csak 58 képviselõje lesz, a testületek élén pedig egy se. Ráadásul a további megyékben, így a nagyszombatiban (Trnava), a besztercebányaiban (Banská Bystrica), és Kassa megyében sem az MKP részérõl támogatott szlovák jelöltek gyõztek.
A párt elnöke, Bugár Béla szerint az ellenzéki erõk jelöltjeinek gyõzelme várható volt. Egyrészt azért, mert "választások esetén az ellenzéknek mindig helyzeti elõnye van," másrészt azért, mert "a jelenlegi kormány reformintézkedéseit az emberek kedvezõtlenül fogadják."
A második fordulóban az MKP választói az elõzõnél is kisebb számban vettek részt. A döntõen magyarok lakta Dunaszerdahelyen a részvétel alig haladta meg a 4 százalékot.

Módosítás dátuma: 2005. december 11. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 87 vendég böngészi