Főoldal Kárpát-medence A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi ülésérõl

A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi ülésérõl

E-mail Nyomtatás PDF
Köszönet és elismerés Körömi Attilának és Novák Elõdnek

A Székely Nemzeti Tanács köszönetét és elismerését fejezte ki Körömi Attila képviselõnek azért, hogy a budapesti országgyûlésben képviselte Székelyföld területi autonómiáját.

 Köszönet és elismerés Körömi Attilának és Novák Elõdnek

A Székely Nemzeti Tanács köszönetét és elismerését fejezte ki Körömi Attila képviselõnek azért, hogy a budapesti országgyûlésben képviselte Székelyföld területi autonómiáját. Az SzNT Állandó Bizottsága nyílt levélben mond köszönetet Novák Elõd újságírónak azért, hogy a budapesti parlamentet figyelmeztette az erdélyi magyarok autonómiája iránti felelõsségére.



December 10-én Sepsiszentgyörgyön ülésezett a Székely Nemzeti Tanács. A felszólalók többsége elismerõen beszélt Csapó József brüsszeli tevékenységérõl, aki köszönetet mondott az európai utazásait támogató szervezeteknek és magánszemélyeknek.



Az SzNT határozatot fogadott el egységes és önálló képviseletérõl. A Széki Tanácsok bejelentései alapján az SzNT nem támogatta Csapó József javaslatát, miszerint az Állandó Bizottság tagjai és a széki elnökök "mondjanak le a politikai alakulatok vagy politikai képviseletet is ellátó testületek, illetve más szervezetek országos vezetõségeiben betöltött tisztségeikrõl". Csapó összeférhetetlenségi javaslata elsõsorban Szász Jenõ székelyudvarhelyi polgármestert érintette, aki a Magyar Polgári Szövetség elnöke, és a szombati tanácskozáson a jövõ évi magyarországi választásokról beszélt.



Március 15-én és június közepén Székelyudvarhelyen, illetve Ditróban szerveznek népgyûlést a Székelyföld területi autonómiája iránti igény kifejezésére.

Tulit Attila alelnök úgy vélekedett, hogy székely nagygyûlést inkább Ditróban illõ tartani, mint Székelyudvarhelyen, hiszen Udvarhelyszék 126 települése közül egyen sem született önkormányzati döntés az autonómiával kapcsolatos népszavazásról, miközben a ditrói helyi tanács határozatának ügye már a strassbourgi bíróság elé került.



A Tanács elismerését fejezte ki azoknak a helyi tanácsoknak és polgármestereknek, akik népszavazást kezdeményeztek a székelyföldi autonómia-törvény érdekében, és felszólította a többi önkormányzatot, hogy hozzanak hasonló döntéseket.



Az SzNT nyilatkozata szerint Romániában addig nincs egyenlõség, amíg Székelyföldön nincs önkormányzás. A Székelyföld autonómia-statútumának alsóházi visszautasítása "megfosztja a székelységet alapvetõ közösségi emberi jogától, történelmi területének önkormányzásától" - állítja az SzNT.



Két év alatt kevesebb mint felére apadt a Székely Nemzeti Tanács ülésén résztvevõ tagjainak száma. A 2003. október 26-i alakuló ülésen a Székelyföld mintegy 500 településébõl 97 képviseltette magát, több mint 200 küldöttel. Tavaly január 17-én 178-an jelentek meg, a mostani ülésre már csak 93 küldött (Sepsiszék 14, Marosszék 28, Udvarhelyszék 18, Orbaiszék 6, Kézdiszék 13, Gyergyószék 10, Bardócz-Miklósvárszék 4) gyûlt össze Sepsiszentgyörgyön a Gábor Áron teremben. Csíkszékrõl egyáltalán nem volt képviselõ.
Módosítás dátuma: 2005. december 12. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 81 vendég böngészi