Főoldal Kárpát-medence Kivonul Királyhelmecrõl a Selye Egyetem

Kivonul Királyhelmecrõl a Selye Egyetem

E-mail Nyomtatás PDF
Anyagi gondjai vannak a magyar egyetemnek, megszünteti kihelyezett tagozatát
Királyhelmec.

 Anyagi gondjai vannak a magyar egyetemnek, megszünteti kihelyezett tagozatát
Királyhelmec. Információink szerint a komáromi Selye János Egyetem 2006. február 1-jétõl meg akarja szüntetni a nappali képzést a tanintézmény királyhelmeci kihelyezett tagozatán. Nagy Dezsõ polgármester lapunknak elmondta, a hír hallatán azonnal felhívta Albert Sándort, az egyetem rektorát, aki megerõsítette az információt. A leépítés okaként gazdasági problémákat jelölt meg, de jelezte, a végleges döntés meghozása elõtt még hajlandó tárgyalni a város vezetõivel.
Egyébként a gazdasági problémák valósak, mert a Selye Egyetem december 6-ával Komáromban is felmondott több óraadó tanárnak.
Királyhelmecen jelenleg 39 diák tanul a Selye János Egyetem kihelyezett tagozatán, ha megszûnne az itteni képzés, az az õ számukra kiábrándító lenne. A helyi önkormányzat legutóbbi ülésén határozatot fogadott el arról, hogy az egyetem megszüntetésének szándékát felháborítónak tartja, és leszögezte, hogy mind a régiónak, mind a városnak elemi érdeke az itteni képzés folytatása.
Az ügyben egy másik határozat is született, amely kimondja, hogy a helyi önkormányzat hajlandó akár anyagi áldozatokra is, azaz a kihelyezett tagozat mûködési költségeit is átvállalná.
A Selye János Egyetem eddig sem fizetett bérleti díjat az ingatlanok használatáért, és a közüzemi számlák rendezését is vállalta a város. A közelmúltig problémák voltak azzal a Fõ utcai ingatlannal, amelyben évekig mûködött a városi egyetem, ám a jövõben valószínûleg ezt az ügyet is sikerül mindenki megelégedésére lezárni. Az önkormányzat hajlandó megvásárolni az épületet, és mindaddig ingyenesen a Selye János Egyetem rendelkezésére bocsátani, amíg a nappali képzést itt mûködteti. Az egyetem hallgatóinak oktatása jelenleg a helyi magyar tanítási nyelvû alapiskolában zajlik, természetesen ezeket a helyiségeket is térítésmentesen használhatják. (leczo, ú)

Módosítás dátuma: 2005. december 13. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 92 vendég böngészi