Főoldal Hírek Ideiglenesen megvált húsz tanárától a Selye Egyetem

Ideiglenesen megvált húsz tanárától a Selye Egyetem

E-mail Nyomtatás PDF
A diákokat egyelõre nem érintette komolyabban a megszorítás
„Anyagi okok miatt valóban megszorító intézkedéseket léptettünk életbe, és a nappali tagozaton oktató óraadó tanárok közül 20–25-nek ideiglenesen felfüggesztettük szerzõdését.

 A diákokat egyelõre nem érintette komolyabban a megszorítás
„Anyagi okok miatt valóban megszorító intézkedéseket léptettünk életbe, és a nappali tagozaton oktató óraadó tanárok közül 20–25-nek ideiglenesen felfüggesztettük szerzõdését. De amint rendezõdnek a dolgok, természetesen ismét számítunk munkájukra” – mondta a rektor. Elárulta, amiatt kerültek ilyen nehéz helyzetbe, mert az oktatásügyi minisztérium szeptember óta a szükségesnél kevesebb pénzt folyósított számukra. Az induló egyetemek finanszírozása ugyanis ún. speciális rezsim szerint történik mindaddig, amíg nem töltõdnek fel az évfolyamok. Egy-két évfolyammal futó intézmény esetében ugyanis még nem lehet normatív rendszert alkalmazni, hiszen kevés a hallgató, és a tanároknak nincs meg a szükséges óraszámuk. Ugyanakkor egy-egy szak akkreditációjához követelmény a két-három fõállású oktató alkalmazása. Óraadó tanárokra viszont azért van szükség, hogy az egyes tantárgyakat addig is megfelelõ szakképesítéssel rendelkezõ tanár oktathassa, míg nem mûködik teljes létszámmal az egyetem. „A probléma abból adódott, hogy szeptembertõl az oktatási minisztérium nem a speciális rezsimnek megfelelõen küldte az egyetem számlájára a szükséges összeget, csupán a normatíva alapján – tájékoztatott Albert Sándor. – Én bízom benne, hogy év végéig maradéktalanul megkapjuk a pénzt, és a nyári szemesztert az eddigi oktatói létszámmal kezdhetjük. Az érintett tanárok többsége egyébként ilyen körülmények között is megtartotta óráit, néhány esetben kellett helyettesítésrõl gondoskodni.”
Lanstyák István, az egyik érintett óraadó tanár lapunknak elmondta: bár váratlanul érte õt szerzõdésének felfüggesztése, megérti az egyetem vezetését. „A tanárképzõ kar dékánja hívott fel, és sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Egyben arra kért, hogy az intézmény anyagi helyzetének rendezõdését követõen ismét vállaljak órákat” – tájékoztatott Lanstyák István. Vörös Andrástól, a közgazdaság-tudományi kar diákjától, a hallgatói önkormányzat elnökétõl megtudtuk, hogy az intézmény vezetõsége múlt héten tájékoztatott a kialakult helyzetrõl. „A diákokat egyelõre nem érintette különösebben az intézkedés, és ígéretet kaptunk, a vizsgák is a terv szerint fognak zajlani” – mondta. Szavait megerõsítette a tanárképzõ kar egyik hallgatója is. „A tanárokat érintõ megszorítások miatt egyetlen elõadásunk, gyakorlatunk sem maradt el” – tette hozzá az elsõs diáklány. A vizsgaidõszak egyébként jövõ hétfõn kezdõdik a Selye János Egyetemen. (vkm)

Módosítás dátuma: 2005. december 15. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 123 vendég böngészi