Főoldal Kárpát-medence Összeállt a program, indul a szervezés

Összeállt a program, indul a szervezés

E-mail Nyomtatás PDF
Tizenötödik évfolyamába lépett a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny
Nem biztos, hogy minden szlovákiai magyar tudja és tudatosítja, de a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny évente legkevesebb ezerötszáz gyereket, fiatalt és felnõttet mozgósít verset olvasni, tanulni, elõadni, önbizalmat adó megmérettetésre elvinni.

 Tizenötödik évfolyamába lépett a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny
Nem biztos, hogy minden szlovákiai magyar tudja és tudatosítja, de a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny évente legkevesebb ezerötszáz gyereket, fiatalt és felnõttet mozgósít verset olvasni, tanulni, elõadni, önbizalmat adó megmérettetésre elvinni. A versenyfelhívás már elkészült, az igazán készülni akarók pedig talán már ki is választották azokat a mûveket, amelyekkel a jövõ évben megrendezésre kerülõ ünnepi – másfél évtizedes múltra visszatekintõ – versengésen részt kívánnak majd venni.
A négynapos rendezvény fõszervezõje, Sebõk Valéria mondta el, milyen programok várhatók az ünnepi versfesztivál ideje alatt. „A 15. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny elõkészületei már idén október végén megkezdõdtek, a versenyfelhívás a szakmai konzultációk után elkészült. A fesztiválra 2006. április 27. és 30. között kerül sor Rimaszombatban, fõvédnöke Csáky Pál miniszterelnök-helyettes, aki a Tompa-szobor már hagyománnyá vált megkoszorúzása után a Csemadok országos elnökével és a város polgármesterével együtt megnyitja majd a versenyt. A megnyitó ünnepség hagyományosan a megzenésített versek kategóriája elõzõ évi gyõztes csoportjának mûsorával folytatódik. A 15. évfordulóra már elkészült az a Tompa-emlékmûsor, amelyet szintén pénteken este mutatnak be a Tompa Mihály Református Gimnázium diákjai. Péntek az elõdöntõk napja: délelõtt a kicsik, tehát az elsõ, második és harmadik kategória, délután pedig a középiskolások, felnõttek és a megzenésített versek elõadói szállnak versenybe, õk a délelõtt folyamán már a város Fõ terén, a szabadtéri színpadon is bemutatkoznak.”
Mint megtudhattuk, kísérõrendezvénybõl sem lesz hiány. „Pénteken délután Berecz András mesemondó csodálatos mûsorát hallgathatják meg az érdeklõdõk, a péntek délelõtti mûsoron pedig még gondolkodunk, mindenesetre több ajánlat és ötlet is van már” – mondta el Sebõk Valéria. Az esti fõmûsorban a tervek szerint Kun Attila koreográfiáját, egy háromrészes táncjátékot láthat majd a közönség, a pozsonyi Magyar Intézet jóvoltából.
A szombat délelõtt a döntõ ideje, ami szintén tartalmas szórakozást ígér, a szervezõk legalábbis remélik, a jubileumi verseny is magas színvonalú lesz. „Szombaton kora délután Tompa Mihály sírjánál, Hanván koszorúzunk, ahol istentiszteletre is meghívjuk a jelenlévõket. A nap késõ délutánján reményeink szerint a Magyar Mûvészeti Akadémia jeles tagjai lesznek a Pósa Lajos Irodalmi és Közmûvelõdési Kávéház vendégei, többek között Hubay Miklós, Gyurkovics Tibor, Ágh István, Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa részvételére számítunk. Este pedig az ilyenkor megszokott gálamûsor és díjkiosztás várja a kedves versenyzõket és a közönséget. Ezenkívül pedig esténként a fesztivál egész ideje alatt nyitva tart a Fesztiválklub, és megjelenik a Rikkancs címû fesztiválújság is. A szervezõ és lebonyolító csapat már javarészt összeállt, most a verseny fordulóinak lebonyolítását szervezzük a Csemadok Mûvelõdési Intézetével együtt. Folyik a pályázatok elõkészítése, szállások és egyéb szolgáltatások elõzetes bebiztosítása. Reméljük, a 15. évfolyamába érkezett Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny emlékezetes lesz minden résztvevõ számára” – nyilatkozta lapunknak Sebõk Valéria.
SZÁSZI ZOLTÁN

Módosítás dátuma: 2005. december 15. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 77 vendég böngészi