Főoldal Kárpát-medence Módosult a Kassáról szóló törvény

Módosult a Kassáról szóló törvény

E-mail Nyomtatás PDF
A városrészek számát nem csökkentheti önkényesen a központi vezetés
Kassa.

 A városrészek számát nem csökkentheti önkényesen a központi vezetés
Kassa. Egyeztetések hosszú sorát követõen tegnap alig néhány perces vita után hagyta jóvá a városi képviselõ-testület a Kassáról szóló törvény módosításának javaslatát. Az anyag így a parlament elé kerülhet, az eredeti tervekhez képest majdnem féléves csúszással. A legpesszimistább forgatókönyv szerint ez akár azt is jelentheti, hogy a módosított változat csupán 2010-ben léphet érvénybe. Ha ugyanis a jelenlegi törvényhozás már nem tudja napirendre tûzni az indítványt, a kassaiaknak várniuk kell a választásokig.
A fõpolgármester által létrehozott munkacsoport eredetileg egyfajta „spórolós-ésszerûsítõ” javaslatot dolgozott ki, amely a városrészek számának csökkentését is tartalmazta. Az önálló jogi személyként mûködõ 22 kassai városrész legtöbbjében viszont centralizációs szándékot sejtettek a dolog mögött, ezért részt akarnak venni a tervezet átdolgozásában. Zdenko Trebuµa fõpolgármester ekkor azt ígérte, szélesebb rétegeket is bekapcsolnak a vitába, ám késõbb konstatálta, hogy ahány „szakértõ”, annyi különvélemény, ezért nem került sor széles körû egyeztetésre. „Nem engedhetjük, hogy egyes kerületek Beverly Hillshez kezdjenek hasonlítani, mások pedig lepusztult gettókra emlékeztessenek” – jegyezte meg annak idején a fõpolgármester. Ez a törekvés egyesek szerint az ingatlanadókból virágzó városrészek kasszáinak kifosztására irányult. Ezért olyan kompromisszumos megoldást kellett keresni, amely a város szükségleteit és a gazdasági hatékonyságot egyszerre veszi figyelembe, ezen felül pedig megakadályozza a felesleges költekezést és racionalizálja a helyi szervek mûködését.
Ladislav Orosz, aki jogi szakértõként mûködött közre a javaslat kidolgozásában, nem tartja szerencsésnek azt az ötletet, mely szerint valamennyi városrészt legalább egy személynek képviselnie kell a központi önkormányzatban, függetlenül az önkormányzati választások eredményétõl. Ez szerinte alkotmányellenes, mivel a kisebb városrészek indokolatlanul nagy befolyással rendelkeznének a nagyobbakhoz képest, ahonnét esetleg szintén csak egy-két képviselõ jutna be a központi önkormányzatba. A tegnap elfogadott módosító javaslat tartalmaz viszont egy cikkelyt, amelynek alapján a „kicsik” is biztonságban érezhetik magukat. A takarékossági okokból megszûnésre ítélt városrész lakosai a döntéstõl számított százhúsz napon belül referendumban utasíthatják el a Kassától való elszakadást, erre vonatkozó új javaslat pedig már csak a következõ választási ciklusban nyújtható be. A fõpolgármesteri feladatok ellátásával ideiglenesen megbízott Eugen Euoo alpolgármester komoly eredménynek tartja, hogy a tíz kassai származású parlamenti képviselõ a pártérdekeket félre téve közösen kívánja benyújtani a Kassáról szóló törvény módosítási indítványát.
Fõpolgármesterbõl megyei elnök
Kassa. Az év utolsó képviselõ-testületi ülésének elején Zdenko Trebuµa fõpolgármester – ígéretéhez híven – lemondott funkciójáról. A SMER színeiben induló Trebuµát a megyei választások második fordulójában megyei elnökké választották, csaknem tízezer szavazattal elõzte meg vetélytársát, Rudolf Bauer jelenlegi megyei elnököt. A vonatkozó törvény értelmében a fõpolgármesteri jogkörök egy része a két alpolgármesterre ruházódik át, másik részük pedig a városi tanácsra. Trebuµa megköszönte munkatársainak és a képviselõ-testületnek az eddigi együttmûködést, majd taps kíséretében távozott az ülésterembõl. Az idõszaki fõpolgármeser-választások idõpontját a parlament elnöke hivatott kitûzni. Szakértõk szerint Pavol Hru1ovskýnak ajánlatos lenne minél korábbi dátumot meghatároznia, mivel a részvétel szempontjából nem lenne szerencsés, ha az idõpont közel esne a parlamenti, illetve a rendes önkormányzati választások dátumához. (juk)
JUHÁSZ KATALIN

Módosítás dátuma: 2005. december 16. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 62 vendég böngészi