Főoldal Egyházak Veres András: diszkriminációt szenvednek el a vallásos emberek

Veres András: diszkriminációt szenvednek el a vallásos emberek

E-mail Nyomtatás PDF
A jövõ évi költségvetési törvényjavaslat diszkriminatív a vallásos emberekkel, illetve az egyházi intézményekkel szemben - mondta Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára csütörtökön az MTI-nek.

 A jövõ évi költségvetési törvényjavaslat diszkriminatív a vallásos emberekkel, illetve az egyházi intézményekkel szemben - mondta Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára csütörtökön az MTI-nek.
Veres Andrást annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy a Szülõi Közösségek szervezésében az egyházi iskolák költségvetési támogatásának jövõ évi alakulása miatt tartanak demonstrációt pénteken Budapesten, a Felvonulási téren. A püspök az MTI-nek arra a kérdésére, miszerint jelen lesz-e a pénteki demonstráción úgy válaszolt, "minden bizonnyal". Az MKPK titkára, Bölcskei Gusztáv református püspök szavait megerõsítve ugyancsak leszögezte: a demonstrációt nem egyházi iskolák vagy egyházi fenntartók szervezik.

A szerdai kormányszóvivõi bejelentést, miszerint az összes egyházi intézményfenntartó, éppen úgy, mint a többi nem állami és nem egyházi iskolafenntartó, jövõre teljes körûen megkapja a közoktatási normatív támogatásokat, a püspök "tudatos dezinformációnak" nevezte, mert, mint megjegyezte: "éppen kedden délelõtt szavazta le a kormányzati oldal azokat a módosító indítványokat, amelyek az egyenlõ finanszírozás elvét lettek volna hivatva szolgálni".

Annak kapcsán, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter szerdán újra levélben fordult Erdõ Péterhez, arra kérve a bíborost, hogy utasítsa az intézményvezetõket a törvények betartására, és tiltsa meg, hogy az igazgatók visszaéljenek helyzetükkel, Veres András elmondta: "megdöbbentõ, hogy egy demokratikus állam minisztere arra ad utasítást, hogy valaki akadályozza meg azon demonstrációt, amin Magyarországon minden állampolgár szabadon részt vehet, ha véleményét ki akarja nyilvánítani".

Veres András a sajtóban megszellõztetett valótlan állításnak nevezte azt a kijelentést, miszerint van olyan egyházi intézmény, ahol indirekt módon kötelezõvé tették a diákoknak a demonstráción való részvételt. Elmondta, hogy az illetékes fenntartó utána nézett a történteknek. E szerint, mint mondta, a kiskunfélegyházi katolikus gimnáziumban az iskola igazgatója levélben kérte a szülõktõl, nyilatkozzanak, elengedik-e gyermeküket a demonstrációra. Azoknak a gyerekek, akik nem jönnek a demonstrációra, azoknak tanítási nap lesz a péntek - tette hozzá.

Hangsúlyozta azt is: 2005-höz képest még rosszabb lett a helyzet az egyházi iskolák költségvetési támogatásának kapcsán. Tavaly legalább voltak egyeztetések a kormányzati és az egyházi oldal között a normatívákkal kapcsolatban - mondta, hozzátéve: az idén azonban az egyeztetés elmaradt, a kormányzati oldal egyedül döntött. Az elvonás mértéke is lényegesen nagyobb, mint a tavaly - tette hozzá.

A püspök reményét fejezte ki, hogy december 19-én a képviselõk nem fogják megszavazni azt a törvényt, amely "diszkriminatív a vallásos emberekkel, illetve a vallásos intézményekkel szemben". A pénteki megmozdulást szervezõ Szülõi Közösségek elnöke, Hardy F. Gábor keddi sajtótájékoztatóján úgy számolt, hogy a 2006-os költségvetés tervezete szerint évi 5-6 milliárddal kapnának kevesebbet az egyházi oktatási intézmények, mint az önkormányzatiak.

Egy évvel ezelõtt, 2004. december 14-én - ugyancsak a költségvetésrõl szóló törvény elfogadása elõtt - hasonló tiltakozó akciót rendeztek a fõvárosban. Az Oktatási Minisztériumnál tartott megmozdulást a Budai Margitosok Baráti Köre szervezte.
Módosítás dátuma: 2005. december 16. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 121 vendég böngészi