Főoldal Hírek Magyar Mûvészetért-díj

Magyar Mûvészetért-díj

E-mail Nyomtatás PDF
Grendel Lajos is a kitüntetettek között van
Budapest.
Grendel Lajos is a kitüntetettek között van
Budapest. Átadták az idei Magyar Mûvészetért-díjakat csütörtökön este a Károlyi-palotában; az 1987-ben alapított díjat kilenc alkotó vehette át.
A magyarországi és határon túli magyar mûvészek munkájának elismerésére és megbecsülésére alapított díjat vett át Domonkos István, Svédországban élõ vajdasági költõ, Grendel Lajos író, pozsonyi egyetemi tanár, Spiró György író, Gulyás Dénes Liszt-díjas operaénekes, Lászlóffy Aladár erdélyi költõ, valamint Kubinyi Anna gobelin- és textilmûvész és Zsigmond Dezsõ filmrendezõ.
Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas, háromszoros Erkel-díjas világhírû zeneszerzõ Párizsból üzenve köszönte meg az elismerést.
Víg Tamás szobrászmûvész díját távollétében felesége vette át Gubcsi Lajos kuratóriumi elnöktõl.
Elsõ ízben ítélték oda a Magyar Mûvészetért-Bubik István-díjat, amelyet az egy éve autóbalesetben elhunyt színmûvész tiszteletére alapítottak. Az elismerést Bubik István mûvészkollégája, a Kárpátaljáról származó, tehetséges színmûvész, Trill Zsolt kapta.
A Magyar Mûvészetért-díj kuratóriuma és mûvészeti kollégiuma tiszteletbeli emlékérmeket és posztumusz elismeréseket is kiosztott az ünnepségen.
Az idén elhunyt Gyarmathy Tihamér Kossuth-díjas festõmûvésznek ítélt díjat lánya vette át, a 30 éve elhunyt Vujicsics Tihamér zeneszerzõ nevében felesége vett részt a gálaesten.
Tiszteletbeli emlékérmet kapott Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és Csányi Sándor vállalkozó, akik személyesen nem tudtak megjelenni az ünnepségen. Debrecen nevében Turi Gábor alpolgármester vette át a városnak megszavazott tiszteletbeli emlékérmet.
A díjátadó gálaesten fellépett a Honvéd Együttes Hegedõs együttese, majd a résztvevõk árverésen vehettek részt, amelyet a korábbi Magyar Mûvészetért-díjas mûvészek alkotásaiból rendeztek a székelyföldi árvízkárosultak megsegítésére.


Módosítás dátuma: 2005. december 18. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 146 vendég böngészi