Főoldal pop-rock Ünnepváró a Ghymes együttessel

Ünnepváró a Ghymes együttessel

E-mail Nyomtatás PDF
Három település magyar óvodásai és iskolásai találkoztak Tardoskedden
Tardoskedd.
Három település magyar óvodásai és iskolásai találkoztak Tardoskedden
Tardoskedd. A Ghymes együttes közremûködésével elõször rendeztek a faluban ünnepi, de már a közelgõ beiratkozásokra is emlékeztetõ koncertet a helyi Szent István Magyar Nevelési Nyelvû Egyházi Óvoda vezetésének ötlete nyomán.
A Szemerényi Károly Magyar Tannyelvû Alapiskola és más támogatók jóvoltából a csütörtök esti adventi koncerten részt vettek a tardoskeddi magyar óvodát látogató gyermekek, továbbá Sókszelõce és Vágfarkasd óvodásai és alapiskolásai. „Az óvoda és az iskola elengedhetetlen feladata és küldetése megismertetni a gyerekekkel a magyar kultúrát, annak legszebb gyöngyszemeit. A gyermekek érzésvilágához közeli a Ghymes együttes zenéje. A zenekar tagjainak köszönet jár azért, hogy nemrég megjelent albumukat ingyen bocsátották a magyar tanintézmények rendelkezésére” – jegyezte meg lapunknak az ünnepség kapcsán Matus Csilla, a tardoskeddi egyházi óvoda igazgatónõje, aki az egybegyûlteket a helyi sportpálya nagytermében köszöntötte.
Értékes ajándék volt a karácsonyváró koncert, mivel a Ghymes tagjai a színpadra csalogatták a jó hangú kis énekeseket. Ezt megelõzõen az egyes intézményeket látogató gyermekek külön-külön mûsorral mutatkoztak be. Tóth Szilvia, a Szemerényi Károly Magyar Tannyelvû Alapiskola igazgatója a szervezõk egyikeként elmondta, támogatójuk volt a Szent István Alapítvány, a Magyar Gyermekekért Fejlesztési Alap, a Szlovákiai Magyar Szülõk Szövetségének alapiskola mellett mûködõ közössége és Tardoskedd önkormányzata.
Az öt éve alakult Szent István Magyar Nevelési Nyelvû Egyházi Óvoda fontos szerepet tölt be Tardoskedd életében, mivel ma már elsõsorban ez az intézmény biztosítja az utánpótlást az alapiskola számára. A Tardoskedden tevékenykedõ Lénár Károly katolikus lelkipásztor és Csanda József vállalkozó indítványára alakult az óvoda, és a 19. században, Szemerényi Károly pozsonyi kanonok által emeltetett épületben kapott helyet. Ma már játszó- és nevelõszoba, étkezde, hálószoba, tornaterem és öltözõ is található benne, a földszinten berendezett sószoba van. Kezdetben 15 gyermekkel, két pedagógussal, két segéderõvel kezdték a munkát. Jelenleg 32 csöppség látogatja az óvodát, idén szeptemberben két osztályt nyithattak.
SZÁZ ILDIKÓ

Módosítás dátuma: 2005. december 18. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 143 vendég böngészi