Főoldal Sajtószemle Az ET erkölcsi jóvátételt adna a kommunizmus áldozatainak

Az ET erkölcsi jóvátételt adna a kommunizmus áldozatainak

E-mail Nyomtatás PDF
2005.
2005. december 14.
Az Európa Tanács politikai bizottsága szerdai párizsi ülésén elfogadta A totalitárius kommunista rezsimek által elkövetett bûnök nemzetközi elítélésének szükségessége címû jelentéstervezetet, amellyel a páneurópai szervezet kontinentális szinten erkölcsi elégtételt nyújtana a kommunizmus 100 millióra tehetõ áldozatának.

A tervezetet Lind Blad svéd néppárti politikus terjesztette a bizottság elé. Az ET parlamenti közgyûlése januárban vitatja meg, és fogadja el a tervek szerint. A jelentés célja, hogy az ET elõsegítse a kommunizmus bûneinek tudatosítását a társadalmakban, de különösen a fiatalság körében, valamint a még létezõ kommunista rendszerek, mozgalmak bukását, illetve visszaszorulását.

A jelentés kezdeményezi, hogy az Európa Tanácsban jöjjön létre egy olyan állandó szerv, amely független szakértõkbõl állna, információkat gyûjtene a kommunizmus bûneirõl, illetõleg összegzné az ide vonatkozó joganyagot. Országos szinten pedig független szakértõkbõl létrejönnének a megfelelõ nemzeti bizottságok, amelyek a partnerei lehetnének ennek az összeurópai tervnek, illetõleg javaslatokat tennének a tudatosságot fokozó kampányok kialakításához.

Németh Zsolt - a Fidesz külpolitikusa, aki több módosító indítványt is benyújtott - javaslatára bekerült a jelentéstervezetbe, hogy a kommunista rendszerek által elkövetett bûnök tudatosítását nagyban segítené, ha jogszabályba foglalnák az áldozatok nemzeti emléknapját (ez Magyarországon február 25.), más országokban is létrehoznának a magyar Terror Házához hasonló intézményeket, múzeumokat, és átdolgoznák az iskolai tankönyveket olyan szempontból, hogy azok jobban tudatosítsák a diákokban a kommunista rezsimek bûneit. Németh szerint fontos volna még, hogy mindenütt megnyissák a kutatók elõtt a nemzeti levéltárakat, mert például nagyon sajnálatos, hogy mind a mai napig több nemzeti levéltárhoz, különösen az orosz archívumokhoz jóformán nem lehet hozzáférni.

A tervezet tételesen felsorolja a kommunista rezsimek által meggyilkolt emberek számát is, megemlítve, hogy pontos adatok nem ismertek. E szerint a Szovjetunióban 20 millió, Kínában 65 millió, Vietnamban 1 millió, Észak-Koreában 2 millió, Kambodzsában 2 millió, Kelet-Európában 1 millió, Latin-Amerikában 150 ezer, Afrikában 1,7 millió, Afganisztánban pedig 1,5 millió áldozat szárad a kommunisták lelkén.
(Info Rádió, assembly.coe.int)
Módosítás dátuma: 2005. december 18. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 141 vendég böngészi