Főoldal Kárpát-medence Egy csillagász történészkarrierje

Egy csillagász történészkarrierje

E-mail Nyomtatás PDF
Bödõk Zsigmondot elismerõ oklevéllel tüntették ki a Budapesti Mûszaki Egyetemen
A dunaszerdahelyi Nap Kiadónál az utóbbi években sorra jelentek meg a Magyar Talentum címû könyvsorozat egyes darabjai, és rendkívüli sikert arattak és aratnak a közönség körében.
Bödõk Zsigmondot elismerõ oklevéllel tüntették ki a Budapesti Mûszaki Egyetemen
A dunaszerdahelyi Nap Kiadónál az utóbbi években sorra jelentek meg a Magyar Talentum címû könyvsorozat egyes darabjai, és rendkívüli sikert arattak és aratnak a közönség körében. A közelmúltban e könyvek írójaként komoly elismerésekben részesültél. Beszámolnál ezekrõl?
A Magyar Mérnöki Kamara Történeti Bizottsága ez év augusztusában tartott veszprémi ülésén beválasztott tagjai sorába. Az indoklás szerint a magyar mûszaki múlt szellemi értékeinek feltárásában végzett munkásságommal érdemeltem ki e kétségkívül rangos elismerést. A bizottságban nagyszerû embereket ismerhettem meg, és kutatásaimhoz nagyon sok segítséget kapok tõlük.
Úgy tudom, a közelmúltban is jelentõs megtiszteltetés ért...
Igen... Csonka János, nevezetes autókonstruktõr és a karburátor világhírû társfeltalálója (Bánki Donáttal) 1905-ben adta át a Magyar Posta használatába az elsõ teljesen magyar fejlesztésû automobilt. A nevezetes esemény századik évfordulóján nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeztek meg a magyar mûszaki élet reprezentáns intézményei. Az ünnepség záróaktusaként a Budapesti Mûszaki Egyetem dísztermében elismerõ oklevéllel tüntették ki a magyar automobilizmus száz jeles képviselõjét, egyetemi oktatókat, fejlesztõ mérnököket és konstruktõröket. Közöttük – egyedüli külföldiként – én is átvehettem e magas elismerést a Magyar feltalálók a közlekedés történetében címû könyvemért. Az oklevélhez megkaptuk a Magyar Nemzeti Bank által veretett ezüstérmet, amelyen Csonka János nevezetes postaautója látható. Ugyanakkor az évfordulóra az Országos Mûszaki Információs Központ és Könyvtár a könyvem alapján egy CD-ROM kiadványt jelentetett meg.
Csillagászként, hogyan jutott eszedbe, hogy különbözõ, egymástól sok esetben igencsak távol álló tudományos és mûszaki szakterületek históriájával foglalkozz?
Talán furán hangzik, de a magyar tudósokkal és mûszaki alkotókkal egy fogadást követõen kezdtem foglalkozni 1996-ban. A fogadás tárgya Nobel-díjasaink száma volt, s amikor igazolást nyertek az általam állítottak, a vesztes féltõl egyben felkérést kaptam egy cikksorozat megírására. Késõbb a témában a Nap Kiadójának igazgatója, Barak László látta meg a fantáziát, és szerzõdést kötött velem egy könyv kiadására. A Nobel-díjas magyarok igazi sikerkönyv lett. Az eltelt nyolc év alatt öt kiadást ért meg és megközelítõleg negyvenezer példányban fogyott el. Ez a szám még a magyarországi viszonyok között is rekordnak számít, és talán nem tûnik szerénytelenségnek, ha elmondom, közel másfél esztendeig szerepelt a magyarországi sikerlistákon. A könyv sikere engem is meglepett és arra ösztönzött, hogy a többi világhírû mûszaki alkotónkat is egy-egy könyvben bemutassam. Eddig kilenc kötet látott napvilágot, a Magyar feltalálók a híradástechnika történetében címû éppen kiadás elõtt áll, a Magyar feltalálók a számítástechnika történetében címû könyvemen pedig jelenleg dolgozom. A Magyar Talentum könyvsorozat valamennyi kötete a Nap Kiadó gondozásában jelent meg, több kiadást megértek és nem csupán az olvasók körében népszerûek, hanem szakmai berkekben is kedvezõ fogadtatásra találtak. Több neves magyarországi intézmény és múzeum is a fontos forrásmûvek közé sorolta. Hadd dicsekedjek azzal, hogy a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban is jelen vannak...
...és nyilván tovább szaporodnak majd. Milyen további könyveket készülsz kiadni a közeljövõben?
A Magyar Talentum könyvsorozat terveim szerint huszonöt kötetbõl áll majd, úgyhogy ha az égiek is engedik, az elkövetkezendõ évtizedek be vannak táblázva. Apropó égiek. A csillagászattal sem hagytam fel, nemkülönben ilyen tárgyú könyveim is jelennek meg szép számban. Ezenkívül van egy félig kész meséskönyvem, és egy sor más tárgyú könyvötletem. És a nagy álmom is megvalósulni látszik. A még 1986-ban a Madách Kiadónál megjelent, majd 1993-ban a Nap Kiadónál bõvített kiadásban publikált Harmatlegelõ címû könyvem 2006 tavaszán újból kiadásra kerül. Köszönhetõen a több tucat vállalkozónak és magánszemélynek, akik anyagilag támogatták a könyv megjelenését. A magyar népi csillagelnevezésekkel, mondákkal, hiedelmekkel foglalkozó könyv teljes színes kivitelben, számtalan fényképfelvétellel illusztrálva és jelentõs terjedelmi bõvüléssel a Magyarok égi képeskönyve címmel jelenik meg várhatóan 2006 áprilisában.
HIZSNYAI ZOLTÁN

Módosítás dátuma: 2005. december 20. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 119 vendég böngészi