Főoldal Egyházak A reformátusok a nemzetközi közvéleményhez fordulnak a költségvetés miatt

A reformátusok a nemzetközi közvéleményhez fordulnak a költségvetés miatt

E-mail Nyomtatás PDF
Bölcskei Gusztáv református püspök szerint nincs más jogi lehetõségük a jövõ évi költségvetés ellenében, mint hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, s ezen túlmenõen informálják a nemzetközi közvéleményt.
Bölcskei Gusztáv református püspök szerint nincs más jogi lehetõségük a jövõ évi költségvetés ellenében, mint hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, s ezen túlmenõen informálják a nemzetközi közvéleményt.
A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a parlamenti szavazás másnapján az MTI-nek azt mondta: a módosítások ellenére a 2006. évi költségvetésrõl szóló törvény diszkriminatív az egyházi intézményekre nézve. Azt, hogy a törvénybe bizonyos támogatások végül mégis bekerültek, a püspök úgy értékelte: a kormány beismerte, hogy az idei költségvetésben az egyházi intézmények jogtalanul nem kapták meg ezeket a forrásokat. Bölcskei Gusztáv megerõsítette: az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy a kormányzat visszavonja az egyházi oktatási és szociális intézményeket hátrányosan érintõ javaslatokat. Mint hozzátette, bizonyos kormányzati tényezõk hamis illúziókat keltettek bennük, de úgy látszik, hogy "nem tudták féken tartani Magyar Bálint egyházellenes indulatait".
A püspök cinizmusnak nevezte azt a kormányzati módosítási javaslatot, amely az egyházi kiegészítés 128.970 forintos összegét 128.971 forintra, azaz egyetlen forinttal indítványozta emelni. Véleménye szerint mindemellett felháborító, hogy kivették a törvénybõl azt a passzust, amely szerint az egyházi intézményekben dolgozók is megkapták volna a közalkalmazotti bérezést; ez csak "zavarkeltésre, a bizonytalanság-érzés növelésére jó". "Más jogi út nincs, mint az Alkotmánybíróság, sõt továbbmegyek, a nemzetközi közvélemény informálása" - jelentette ki Bölcskei Gusztáv.
Módosítás dátuma: 2005. december 23. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 279 vendég böngészi