Főoldal Hírek Hagyományok ünnepe

Hagyományok ünnepe

E-mail Nyomtatás PDF
Nem volt tanácsos varrni, foltozni és kölcsönadni
December 24.

 Nem volt tanácsos varrni, foltozni és kölcsönadni
December 24.-ke számos hiedelem és szokás felelevenítõje: régen ezen a napon tilos volt dolgozni, kölcsönadni és -kérni, mert elvitte a gazda hasznát. A gazdaasszonynak nem volt tanácsos varrni, foltozni, mert hályogos lett a szeme, de mosogatni sem volt szabad, mert ezáltal elveszítette szerencséjét. Karácsony elõestéjén a kiterített mosott ruha is nagy bajt, betegséget hozott a családra a népi hiedelem szerint. Egyes ételek, élelmiszerek, mint például a bab, borsó, lencse, tök, mák, hal a néphit szerint sok pénzt, gazdagságot jelentett.
A jó háziasszony az ünnepi menüt is a hagyománynak megfelelõen állította össze. Karácsonykor többnyire sertésbõl készítette el a vacsorát, mert a néphit szerint a sertés elõre túr, ami fejlõdést jelent, a szárnyassal ellentétben, ami hátra kapar és rossz elõjelnek számít.
A fiataloknak is akadt „jó tanács” bõven: az eladó lánynak az esti harangszókor a kútba kellett tekintenie, hogy meglássa võlegényét. A legényeknek pedig nem volt szabad zsírosat enni, nehogy csúnya menyasszonyt kapjanak. Ma már ezek a hagyományok nemigen érvényesülnek, hiszen a például a lányok sem a kútba tekintgetnek, ha võlegényt akarnak szerezni.

Módosítás dátuma: 2005. december 23. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 248 vendég böngészi