Főoldal Kárpát-medence Van-e esélye a délvidéki magyar egyetemnek?

Van-e esélye a délvidéki magyar egyetemnek?

E-mail Nyomtatás PDF
A délvidéki magyar egyetemért tartottak figyelemfelkeltõ jótékonysági estet Budapesten a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában.
A délvidéki magyar egyetemért tartottak figyelemfelkeltõ jótékonysági estet Budapesten a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában. Ha lenne magyar egyetem a Délvidéken, akkor sokkal több magyar fiatal maradna szülõföldjén
Szívem szerint otthon maradtam volna, nem kellett volna, hogy elszakadjak a családomtól. Nagynak érzem a távolságot ami Budapest és Ada között van, és sajnos elég ritkán tudok hazamenni, havonta egyszer, és elszakadok a gyökereimtõl is. A régi barátaim nincsenek meg, egy új baráti kör alakul ki és felvetõdik a kérdés, hogy egyáltalán hazamegyek-e vagy itt maradok Magyarországon, mint ahogy sokan itt maradtak eddig is már – mondta Horváth László joghallgató.
- Két éve végeztem a Mûegyetemen, és az elõbbi kérdésre visszatérve, nem biztos, hogy otthon maradtam volna, ha van magyar egyetem – mondta Simon Vilmos. Én már kiskorom óta a szerb nyelvet szinte anyanyelvi szinten bírtam a magyar mellett, nekem a szerb nyelven való tanulás nem is okozott volna akkora gondot. Lehet, hogy meggondoltam volna, mert az egyetem nemcsak arról szól, hogy anyanyelvünkön tanulunk, hanem hogy olyan közegben vagyunk, ami miatt érdemes maradni és olyan értéket lehet felépíteni helyben, ami mellett ki lehet állni. Akkor úgy döntöttem ’98-ban, hogy Pestre jövök. Hetedik éve vagyok itt, ezek fájdalmas döntések, az elsõ fél évben az embert leteperi a nosztalgia és az a vágyakozás haza, és lelki beteg lesz, aztán végül is megszokja a környezetét és valahogy feltalálja magát és alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz. Most inkább az munkál bennem, hogy amennyit kaptam a szülõföldemtõl, azt vissza szeretném adni, és ezért is álltam ki az ügy mellett, hogy szükség van magyar nyelvû egyetemre, illetve olyan szakokra, amelyek csak magyar nyelven elképzelhetõek.
- Van esélye a délvidéki magyar egyetemnek? Ribár Béla akadémikus a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság elnöke.
- A magyar kormány pénzelte 7-8 évvel ezelõtt a beregszászi magyar tanárképzõ fõiskola megnyitását, amely azóta is mûködik, továbbá az anyaországi támogatásnak köszönhetõen megnyitották a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és tavaly Révkomáromban az anyaország anyagi támogatásának köszönhetõen megnyitották a Selye János nevét viselõ magyar egyetemet. A Délvidék az anyaország mostohagyereke. Három évvel ezelõtt mi is kidolgoztuk a tervet a délvidéki magyar egyetemmel kapcsolatban, átadtuk az akkori oktatási minisztériumba és tudomásom szerint jóvá is hagyták az eszközöket, de jött a kormányváltás, és az új kormány sajnos a fiókba helyezte a kérvényünket. Remélem, hogy elõbb-utóbb megszületik a magyar egyetem is.
- A feltételek megvannak?
- Ami a tanári kart illeti, megvolnának, mert van elég magyar ajkú egyetemi tanár, aki hajlandó volna, képes volna tanítani a leendõ magyar egyetemen. Remélem, hogy azok, akik Magyarországon fejezték be stúdiumukat és megszerezték a tudományos fokozatot, hogy közülük is hazatérnek, ha megnyílna a délvidéki magyar egyetem.
- Hogy nézne ki az egyetem és hol lenne, milyen szakokkal?
- Minimum három kar szükségeltetik, az egyik kar feltétlenül tanárképzõ kar kellene, hogy legyen, ugyanis nagy a hiány a magyar tanári káder tekintetében. Számos magyar iskolában a magyar diákok nem anyanyelvükön tanulnak, mivelhogy nincs megfelelõ magyar tanár és a törvény elõre látja, hogy ha nem jelentkezi magyar ajkú megfelelõ tanár, akkor felvesznek szerb ajkút és szerbül tanulják a tantárgyakat. Tehát egy tanárképzõ kart kellene, hogy megalakítsunk, informatikai kart és egy jogi-közgazdasági kart. Ez a tervünk, hogy hol, az a jövõ titka.
Dormán László

Módosítás dátuma: 2005. december 23. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 60 vendég böngészi