Főoldal Kárpát-medence Elfogtak egy magyarokat verõ szerb fiatalt

Elfogtak egy magyarokat verõ szerb fiatalt

E-mail Nyomtatás PDF
Vallási és nemzeti gyûlöletkeltés miatt õrizetbe vettek egy szerb fiatalt, aki egy társával együtt karácsonykor bántalmazott két, nála idõsebb magyar férfit.
Vallási és nemzeti gyûlöletkeltés miatt õrizetbe vettek egy szerb fiatalt, aki egy társával együtt karácsonykor bántalmazott két, nála idõsebb magyar férfit. A 18 éves szerb fiatalember arra kényszerítette a két magyart, hogy kiabálják azt: "szerb vagyok". Az MTI tudósítója szerint az eset azt jelzi, hogy a magyarellenes incidensek nem szûntek meg a Vajdaságban.
A nagybecskereki rendõrség keddi tájékoztatója szerint egy 18 és egy 22 éves szerb fiatal december 24-én kora hajnalban az udvarnoki (Banatski Dvori) pravoszláv templom mellett megtámadott és könnyebb testi sérüléseket okozott egy 28 és egy 41 éves magyar férfinak. A fiatalabbik támadó arra kényszerítette õket, kiabálják azt, hogy "szerb vagyok", és szerbül mondják el a miatyánkot. Az illetõt vallási és nemzeti gyûlöletkeltés gyanújával elõzetes letartóztatásba helyezték, társa ellen szabálysértési eljárást indítottak.
Az MTI tudósítója szerint az eset azt jelzi, hogy a magyarellenes incidensek még nem szûntek meg a Vajdaságban, viszont a rendõrség korábbi gyakorlatától eltérõen most már nevén nevezi a bûntényeket, és azonnal tájékoztatja a közvéleményt arról, hogy a tettesek etnikai indíttatásból követték el a jogsértést. Legutóbb, december 6-án egy temerini kávézóban történt magyarellenes incidens, az egyik támadó ellen ugyancsak nemzeti, faji és vallási türelmetlenség szítása címén tett bûnvádi feljelentést a rendõrség.
Az újvidéki Magyar Szó címû napilap kedden is hírt adott egy incidensrõl, amely ugyancsak karácsonykor történt Tordán: szerb fiatalok randalíroztak egy diszkóban, az angol és magyar zeneszámok helyett szerb nótákat követeltek, majd székekre állva azt skandálták, hogy "Ez itt Szerbia".
Az adventisták is védelmet kérnek
A szerbiai adventista egyház kedden drámai hangú felszólításában követelte a szerbiai közjogi méltóságoktól és a kormány illetékes minisztereitõl, hogy védjék meg papjait és hívõit az erõszaktól, és szavatolják számukra a békés és biztonságos életet. Az egyházi elöljárók emlékeztettek arra, hogy több ízben tájékoztatták a hatóságokat a hívõket és az egyházi szolgálókat ért incidensekrõl, de a helyzet semmit sem javult, sõt lassan elviselhetetlenné válik.
A szerbiai sajtó igen gyakran ad hírt az adventisták elleni támadásokról, a legsúlyosabb eset tavaly májusban történt, amikor az újvidéki adventista templomban istentisztelet közben vertek meg két lelkészt (egyikük magyar volt). A keddi felhívásra az adott okot, hogy szentestén ismeretlenek betörtek a bácspalánki adventista templomba.

Módosítás dátuma: 2005. december 28. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 145 vendég böngészi