Főoldal Kárpát-medence Mi lesz a Vatikánnal kötendõ szerzõdés sorsa?

Mi lesz a Vatikánnal kötendõ szerzõdés sorsa?

E-mail Nyomtatás PDF
Bauer Edit, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának szlovák tagja:

Csak egy szakvélemény létezik a lelkiismeret szabadságáról szóló szerzõdéssel kapcsolatban, melyet a független jogászok fogalmaztak meg, minden tagország képviseltette magát.

 Bauer Edit, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának szlovák tagja:

Csak egy szakvélemény létezik a lelkiismeret szabadságáról szóló szerzõdéssel kapcsolatban, melyet a független jogászok fogalmaztak meg, minden tagország képviseltette magát. Tanulmányt készítettek az egyes konkordátumokról; Szlovákia esetét részletesen taglalták, de az anyagot még egyetlen testület sem tárgyalta. Mûködik egy munkacsoport, amely elõzetes információt kapott a tanulmányról, de ennek a csoportnak nincsenek jogosítványai, ezért még nem lehet konzekvenciákról beszélni.

Az EP mikor mond véleményt a sokat kifogásolt szerzõdésrõl? Döntése kötelezõ érvényû lesz Szlovákiára nézve?

A szocialisták és a liberális politikusok bizonyára mindent elkövetnek, hogy a téma napirendre kerüljön, de mivel már nyilvánosan elhangzott, hogy a szlovák kormány ebben a választási idõszakban már nem kíván foglalkozni ezzel, a kérdést a megfelelõ EP-bizottság nem feltétlenül fogja tárgyalni. Egyébként a bizottságnak nincs hatásköre ez ügyben. Bármilyen döntés születik, annak jogi következményei nem lesznek, ám tagállamként Szlovákia nem hagyhatja teljesen figyelmen kívül. Mert végsõ soron az ügy az európai bíróság elé kerülhet, ami rendkívül kellemetlen lenne ránk nézve. (sza)


Módosítás dátuma: 2005. december 29. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 102 vendég böngészi