Főoldal Kárpát-medence Mikorra készülhet el a szabadtéri színpad a lévai vár bástyájában?

Mikorra készülhet el a szabadtéri színpad a lévai vár bástyájában?

E-mail Nyomtatás PDF
Az építkezést a tervek szerint november 15-ig be kellett volna fejezni, de a határidõt jövõ áprilisra tolták ki

„Kifejezetten a mi feltételünk volt a versenypályázat kiírásánál, hogy a munkálatokat végzõ cég hatvan nap alatt fejezze be az építkezést.

 Az építkezést a tervek szerint november 15-ig be kellett volna fejezni, de a határidõt jövõ áprilisra tolták ki

„Kifejezetten a mi feltételünk volt a versenypályázat kiírásánál, hogy a munkálatokat végzõ cég hatvan nap alatt fejezze be az építkezést. Ez az idõpont lett volna november közepe” – tájékoztatott az igazgató, s hozzátette: – A pályázatot a privigyei AGS Kft. nyerte meg, és rendben meg is kezdõdtek a munkálatok, ám kiderült, hogy a délnyugati bástya helyén tátongó gödör talaját meg kell erõsíteni, mert túl laza. Több talajréteget el kellett távolítani, amíg betonozni lehetett. A csúszás másik oka, hogy – mivel a munkálatok helyszíne védett történelmi épületek közé ékelõdik, jobbról a Dobó-kastély, balról pedig a múzeum fõépülete, a Kapitány-lak határolja be – nagy munkagépekkel nem lehetett meggyorsítani a munkálatokat, hiszen egyszerûen nem fértek be a területre. A legtöbb munkát a lehetõ legegyszerûbb módon, gépek igénybevétele nélkül, manuálisan kellett elvégezni. A harmadik hátráltató ok pedig az volt, hogy a Nyitrai Kerületi Önkormányzat által e célra megszavazott pénzösszeg eléggé késõn érkezett meg a számlánkra.” Ekkor a privigyei cég Danko szerint már saját forrásból hárommillió koronát fektetett az építkezésbe, és érthetõ módon félteni kezdte a pénzét, lassított a tempón.
A mintegy ötmillió korona végül megérkezett, az építõanyagokat sikerült megvásárolni, de az említett körülmények és a tervek módosulása miatt megdrágult az építkezés – az igazgató szerint még legalább egymillióra lenne szükség a munkálatok tervek szerinti befejezéséhez. „Remélem, az új megyei képviselõ-testület megértõ lesz, és minél hamarabb dönt, hiszen bûn lenne befejezetlenül hagyni a szabadtéri színpadot” – jegyezte meg az igazgató.
Az átadás határidejét közös megegyezéssel áprilisra tolták ki. „Most már minden a pénztõl függ, de remélem, legkésõbb a múzeumi világnapig, május 17-ig befejezõdnek a munkálatok, és használható lesz a színpad” – adott hangot bizakodásának Ján Dano, a Barsi Múzeum vezetõje.
Ilyen lesz az amfiteátrum, ha elkészül
A lévai amfiteátrum nézõtere az eredeti tervek szerint több mint kétszáz nézõt képes majd befogadni, de a mögötte lévõ helyiségek tetején is kialakítanak egy kisebb nézõteret és egy másik színpadot is. A színpad mögött a játéktérbõl közvetlenül megközelíthetõ öltözõket, mosdókat helyeznek el. „Az épület bal oldalán egy akár száz fõt is befogadó, úgynevezett VIP-nézõteret akarunk kialakítani, ide nem padok kerülnek, hanem székek. Onnan emeltebb helyárért lehet majd nézni, hallgatni a rendezvényeket. Ha viszont az esemény úgy kívánja – mint például a már hagyományosnak mondható Etno Festen – akkor három színpadként mûködhet a három tér, így nem okoz fennakadást az átépítés, folyamatosan követhetik egymást a koncertek. Deszkapadlózat kerül a nagy színpadra és a két kicsire is, ahol korlátok szolgálják majd az emberek biztonságát” – mondta Ján Dano múzeumigazgató. (fm)
FORGÁCS MIKLÓS

Módosítás dátuma: 2005. december 29. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 300 vendég böngészi