Főoldal Kárpát-medence Küzdelem a lévai magyar egyházi gimnázium létéért

Küzdelem a lévai magyar egyházi gimnázium létéért

E-mail Nyomtatás PDF
Léva.
Léva. Az idei esztendõ fordulatokban gazdag volt a helyi magyar egyházi gimnázium életében. A 2004/2005-ös tanév egyrészt az új igazgató, Hajtman Béla elsõ éve volt, és ekkor érettségiztek az elsõ végzõs évfolyam diákjai. A fenntartó helyi református egyházközség és a gimnázium viszonya látszólag konszolidálódott. Hajtman vezetése alatt számtalan kiállítás, író-olvasó találkozó, koncert volt a tanintézményben, és itt rendezték meg a nemzetközi matematikai tanulmányi verseny szlovákiai döntõjét is. A diákok kitûnõ eredményeket értek el különféle hazai és magyarországi megmérettetéseken. Ám csak hat tanuló jelentkezett az elsõ évfolyamba, így a gimnázium a 2005/ 2006-os tanévet elsõ osztály nélkül, alig ötven diákkal kezdhette. Hajtman Bélával szemben nõtt a presbitérium bizalmatlansága, végül némi késéssel újabb egy évre meghosszabbította a fenntartó az igazgató szerzõdését.
Az iskola fennmaradásáért több rendezvényt szervezett az igazgató, megpróbált jobb kapcsolatot kiépíteni a város alapiskolájával, toborzókörutakat tett a Lévai járás magyar alapiskoláiban, igyekezett a kilencedikesek szüleinek érdeklõdését felkelteni az iskola iránt.
Több év után idén nyáron Kassai Gyula és felesége, Kassainé Mártha Tímea személyében ismét lett saját lelkésze a város református gyülekezetének. Kassai Gyula többször is hangoztatta azt a véleményét: a fenntartó és az iskola részérõl is kudarctörténet a gimnázium négy éve.
Október 26-án az alsóbodoki Zoboraljai Vállalkozói Magán-szakközépiskola vezetõi bejelentették, hogy a következõ tanévben a lévai magyar középiskola épületében kihelyezett osztályt szeretnének indítani, s bár a gimnázium fenntartását nem tudják vállalni, a kihelyezett osztállyal az egyházi tanintézmény megszûnése esetén is lenne anyanyelvû közfokú oktatás a városban. November 6-án a református egyházközség közgyûlése vonzónak találta az alsóbodoki szakközépiskola javaslatát, és Kassai Gyula szavai szerint „61 jelenlevõ közül 58 támogatásáról biztosította az eléje terjesztett, a magániskolával kötendõ megállapodás és szerzõdés tervezetét”.
A szerzõdés húsz évre bocsátja az alsóbodoki iskola rendelkezésére a gimnázium épületét. A gimnáziumot fenntartó lévai református egyházközség a közgyûlés döntése szerint 2008. december 31-ig tudja anyagilag támogatni az iskolát. November 15-én a gimnázium diákjainak és az alapiskola kilencedikeseinek szülei elõtt Hajtman Béla igazgató felolvasta Erdélyi Géza levelét, amelyben a református püspök felajánlotta, hogy 2009-tõl az egyház venné át az iskola fenntartásával járó feladatokat a helyi egyházközségtõl. Bár errõl az egyház Zsinati Tanácsának még döntenie kell, úgy tûnik, ha a gimnáziumnak jövõre sikerül elsõ osztályt indítania, biztosított lesz az iskola jövõje. December 16-án öt alapiskola 48 kilencedik osztályos tanulója vett részt a gimnázium és az MKP helyi ifjúsági csoportja által szervezett nyílt napon.
FORGÁCS MIKLÓS

Módosítás dátuma: 2005. december 29. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 219 vendég böngészi