Főoldal tánc Kortárs koreográfiák az Erkel Színházban (MTI)

Kortárs koreográfiák az Erkel Színházban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2013. május 21. - David Dawson, Wayne Eagling, Lukács András és Jirí Kylián műveit új összeállításban mutatja be a Magyar Nemzeti Balett szombaton az Erkel Színházban.
Három koreográfiát élő zenei kísérettel láthat a közönség a szombati premier után még hét alkalommal - emelte ki a keddi sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.
Az öt darabban a Magyar Nemzeti Balett ötvenegy táncosa lép színpadra. "Az együttes kvalitásait ismerve a Wayne Eagling Wagner zenéjére készül Duettet hármas szereposztásban tűztem műsorra" - mondta Solymosi Tamás balettigazgató az est programját részletezve.
Kozmér Alexandra szerepelt már a tavaly bemutatott A napfény természetében, azonban most új partnert kapott, Oláh Zoltánt. A táncosnő először lép viszont színpadra Lukács András Örvény című koreográfiájában, ebben a korábbi budapesti bemutató férfi táncosával, Bajári Leventével táncol.
"Az Örvény nagy kihívás számomra, fizikailag és lelkileg is nagyon igénybe vesz" - mondta Kozmér Alexandra. Bajári Levente hozzáfűzte, hogy a Philip Glass zenéjére készült mű valóban kihívás, de az egyik kedvence.
Elke Schepers tanította be az est budapesti bemutatóját, Jirí Kylián Petit Mort című darabját. A mesternő az 1991-es ősbemutató egyik szereplője volt. Még egy Kylián-koreográfia szerepel az összeállításban, az együttes által már játszott Hat tánc.
Elke Schepers szerint a darabok ma éppolyan friss élmény kínálnak, mint keletkezése idején, minden együttes másként közelíti meg a műveket. Véleménye szerint helyes volt mindkettőt az Öt táncba szerkeszteni, mert így egységbe kerültek.
A Petit Mort-t Mozart halálának 200. évfordulójára - tehát ugyancsak 1991-ben - a Salzburgi Ünnepi Játékoknak készítette a koreográfus. "Ebben szintén táncolok Bajári Leventével. Mivel kardokat is használunk, szinte akrobatikus teljesítményt kell nyújtanunk, sokat kellett gyakorolnunk" - árulta el Kozmér Alexandra.
Ókovács Szilveszter elmondta, hogy szombaton a Magyar Állami Operaházban, Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából ritkán játszott operák sorozata indul. Elsőként a Macbeth, vasárnap A szicíliai vecsernye, május 29-én a Simon Boccanegra, június elsején pedig a Stiffelio hallható.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 140 vendég böngészi