Főoldal tánc Évadnyitó a Győri Balettnél: őszi premier a Szentivánéji álom (MTI)

Évadnyitó a Győri Balettnél: őszi premier a Szentivánéji álom (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFGyőr, 2013. augusztus 29. - A Győri Balett őszi premierjén a Szentivánéji álom című táncjátékot viszi színre az Európában ünnepelt magyar származású táncművész-koreográfus, Vámos (Youri) György elképzelései alapján október 19-én.
A kompozíció Shakespeare vígjátéka nyomán készült Mendelssohn zenéjére sok humorral, megannyi meghökkentő fordulattal – mondta Kiss János balettigazgató a csütörtöki évadnyitó társulati ülésen.
A társulat előtt álló további feladatok közül az együttes vezetője kiemelte: a nemzeti minősítést elnyert balett társulat több külföldi meghívásnak tesz eleget, fellép Olaszországban, Németországban és Ausztriában is.
A balettévad az Áttörés című kompozícióval nyílik szeptember 17-én a Győri Nemzeti Színházban. Velekei László koreográfiája Kodály Zoltánnak állít emléket. Az egyfelvonásos, amelyet a júniusi IX. Magyar Táncfesztiválon láthatott először a közönség, a balettigazgató elmondása szerint vegyes fogadtatásban részesült, az elmarasztaló kritikák mellett azonban volt olyan francia kritikus, aki "európai, trendi, kortárs előadásnak" minősítette.
A darabot az évad folyamán beavató előadásnak is szánják a diákság részére, előtte egy zenetörténész fog beszélni Kodály Zoltán munkásságáról a fiataloknak. Kiss János hozzátette: céljuk az is, hogy megénekeltessék a gyerekeket.     A külföldi vendégszerepléseket decemberben Olaszországban kezdik, Itália hat városában adják elő a Zorbát, a jókedvű, az életet élni tudó munkásember történetét ifjabb Harangozó Gyula koreográfiájában. Januárban a nézőket a francia sanzonok világába kalauzoló Rózsaszínház (La vie en Rose) című táncjátékot, a belga Ben van Cauwenbergh koreográfiáját Ausztriában és Németországban viszik színre öt előadásban, majd ismét Olaszország következik a Kodály-esttel, az Áttöréssel.     Kiss János bemutatta a társulat új tagjait. Az új évadban öt táncművész, Marjai Lili, Tatjana Sipilova, Balikó György, Gémesi Máté és Engelbrecht Partik szerződött az együtteshez.
Borkai Zsolt fideszes polgármester a társulati ülésen a város további támogatásáról biztosította a Győri Balettet.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 139 vendég böngészi