Főoldal muzsika 2006 – Mozart éve

2006 – Mozart éve

E-mail Nyomtatás PDF
Ünnepségek sorozatával emlékeznek a zeneköltõre
Berlin.

 Ünnepségek sorozatával emlékeznek a zeneköltõre
Berlin. A Wolfgang Amadeus Mozart születésének 250. évfordulója alkalmából rendezett Mozart Évet számos német városban is koncertekkel ünneplik meg. Augsburg, a „német Mozart-város”, a zeneköltõ apja, Leopold Mozart szülõvárosa a zeneszerzõ születésnapjától, január 27-tõl 29-ig, valamint május 12. és 28. között tartja a „Német Mozart Ünnepet”. Május 17-én Alfred Brendel zongoramûvész nyitja meg a Nemzetközi Hegedûversenyt. Május 20-án lesz a „Hosszú Mozart Éjszaka”. Leopold helyreállított házában pedig május 16-tól október 30-ig tekinthetõ meg a „Mozart Világa” címû kiállítás.
A német fõvárosban a Deutsche Oper a hagyományos Mozart repertoár helyett a zeneköltõ elfelejtett kompozícióra összpontosít. Az április 15-i bemutatón a Fragmente (Töredékek) címû mûsorban áriák, zongoravariációk hallhatók, valamint részletek a L’oca del Cairo címû befejezetlen operából és a 626-os Köchel-jegyzék számú Requiembõl. A Komische Oper a júliusi Mozart Napok során bemutatja a Figaró házassága, a Don Giovanni és a Cosi fan tutte címû operákat. Végül az Unter den Lindenen a Staatsoperben januárban ünnepi hangversennyel emlékeznek Mozartra.
Hamburgban ünnepi hangversenyt adnak január 26-án a brit tenor, Ian Bostridge vendégszereplésével, 27-én „Mozart Éj” lesz mûsoron.
Mannheimben a Mozart Év gazdag programja január 27-én kezdõdik ünnepi hangversennyel és decemberben a Nemzeti Színház Mozart Hetével ér véget. A mûsorokon operák és koncertek, templomi hangversenyek, és Mozart ihlette különbözõ kompozíciók szerepelnek. Március 13-án egy orvosi szimpózium résztvevõi arra a kérdésre keresik a választ, hogy vajon napjainkban Mozart gyógyítható lenne-e? Mozart mintegy fél évet töltött Mannheimben és ott ismerte meg késõbbi feleségét.
Münchenben, ahol Mozart már hatéves csodagyerekként fellépett, ugyancsak ünnepségek sorozatával emlékeznek a zeneköltõre. A Bajor Állami Operaház ünnepi hetet rendez január 27. és február 14. között. Február 12-én Zubin Mehta vezényli Mozart C-moll Miséjét, valamint a Jupiter szimfóniát.
A stuttgarti közönség Mozart öt operáját tekintheti meg a jubileumi évben. Az Idomeneo, a Don Giovanni, a Figaró házassága, és a Cosi fan tutte mellett felcsendül A varázsfuvola is, amellyel a Staatsoper februárban Tokióban vendégszerepel.
Würzburg: A nagy Mozart-hagyománnyal rendelkezõ városban idén június másodikától július elsejéig tart a Mozart-fesztivál. A Camerata Salzburg és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara is gondoskodik a magas mûvészi színvonalról.

Módosítás dátuma: 2006. január 09. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 581 vendég böngészi