Főoldal Kárpát-medence Megyegyûlések teljes gõzzel

Megyegyûlések teljes gõzzel

E-mail Nyomtatás PDF
Kassa megyében biztosan magyar lesz az egyik alelnök
Letette az esküt Pozsony megye új elnöke, Vladimír Bajan és a képviselõ-testület a második megbízatási idõszak közgyûlésének tegnapi elsõ, ünnepi ülésén, a Prímás-palota Tükörtermében.
Kassa megyében biztosan magyar lesz az egyik alelnök
Letette az esküt Pozsony megye új elnöke, Vladimír Bajan és a képviselõ-testület a második megbízatási idõszak közgyûlésének tegnapi elsõ, ünnepi ülésén, a Prímás-palota Tükörtermében. A megyei hivatalon és közgyûlésen belüli egyes tisztségek elosztásáról egyelõre nem született döntés, de elképzelhetõ, hogy Agárdy Gábor (MKP) személyében magyar alelnöke is lesz a Pozsonyi Önkormányzati Kerületnek. Bajan ünnepi beszédében köszönetet mondott elõdjének, az ülést megnyitó Yubo Romannak. Az új elnök elsõdleges céljaként a közlekedés-, az oktatás- és az egészségügy fejlesztését, valamint a lakosság szociális helyzetének javítását jelölte meg.
Ökumenizmus Nagyszombatban
A Nagyszombat Megyei Képviselõ-testület tegnapi ünnepi alakuló ülésen negyven megyei képviselõ, köztük a Dunaszerdahelyi és a Galántai járást reprezentáló tizenöt MKP-s képviselõ tette le az esküt Tibor Miku1 megyefõnök elõtt. „Sokan azt mondják, hogy a nemzetiségi összetétele miatt ez egy problémás megye. Szerintem fordítva van, áldást jelent, ha a hasonló elveket valló emberek valamiben különböznek – mondta ünnepi beszédében az új megyefõnök. – Ebben a megyében is különbözõek vagyunk, de ami megkülönböztet bennünket, az ugyanakkor gazdagabbá tesz. Úgy kell dolgoznunk, hogy mindenki, aki itt él, az otthonának érezze ezt a régiót. Ennek elérésére olyan eszközt kell használnunk, amit én politikai ökumenizmusnak nevezek – tette hozzá.”
Telt ház Besztercebányán
Sokan be sem jutottak az alakuló megyei közgyûlésre, akkora érdeklõdés övezte. Milan Mareok leköszönõ elnök arról beszélt, hogy minden nehézség ellenére számos pozitív változás történt a megyében, Milan Murga1 ennek kissé ellentmondva azt hangsúlyozta, komoly gondok vannak, fõleg a gazdaság, a közlekedési infrastruktúra, a foglalkoztatottság és a befektetések terén. Az alakuló megyegyûlésre igen nagy számban érkeztek polgármesterek. Murga1 programbeszédében azt hangsúlyozta, kemény munkát fog követelni, számára a szakmaiság és a munkabírás lesz a mérvadó, s nem a politikai hovatartozás.
Magyar alelnök Kassán
Az 57 tagú képviselõ-testületben tekintélyes, 34 fõs MKP–Smer– Szlovákiai Régiók Pártja–ANO– Polgári Szolidaritás Pártja-klub alakult, amely mellett az ellenzék nem rúghatott labdába. Az SDKÚ és a KDH képviselõi többször hangot adtak nemtetszésüknek. Michal Barto1 KDH-s képviselõ nyíltan támadta Zdenko Trebuµa újdonsült megyei elnököt, amiért a többség egy helyet sem engedett át az ellenzéknek. Trebuµa helyettesének az MKP jelöltjét javasolta. A testület ellenszavazat nélkül elfogadta a javaslatot, így az alelnök Szöllõs János, a rozsnyói körzeti hivatal eddigi elöljárója lett. Trebuµa megválasztását követõen jelezte, hogy a szaporodó és feladatok miatt két helyettesre lesz szüksége. (korp, gaal, szaszi, juk)
Nem tárgyalnak Besztercebányán
Besztercebánya. Csúsz Péter, az MKP frakcióvezetõje lapunknak elmondta, meglepte a tény, hogy az alakuló megyegyûlésig egyik ellenzéki párt klubját sem szólították meg a koalíció képviselõi. „Az ellenzéki klubok kapcsolatban állnak egymással, nem tudjuk viszont, vannak-e elképzelései az együttmûködésrõl a nagykoalíció tagjainak” – nyilatkozta Csúsz Péter. (sz. z.)

Módosítás dátuma: 2006. január 10. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 183 vendég böngészi