Főoldal színház Hamarosan itt az elmaradt Mulatság

Hamarosan itt az elmaradt Mulatság

E-mail Nyomtatás PDF
Január 31-én a pozsonyi Astorka Színházban vendégszerepel Mrozek darabjával a budapesti Bárka Színház
Pozsony.

 Január 31-én a pozsonyi Astorka Színházban vendégszerepel Mrozek darabjával a budapesti Bárka Színház
Pozsony. Január 31-én – a Magyar Kultúra Napja alkalmából – az Astorka Színházban vendégszerepel Slawomir Mrozek Mulatság címû darabjával a budapesti Bárka Színház. A társulat a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete révén látogat el a szlovák fõvárosba.
Bizonyára jó hír ez mindazok számára, akik már múlt év novemberében is jegyet váltottak az elõadásra. A Bárka Színház ugyanis akkor az Astorka Színház nemzetközi fesztiválján lépett volna közönség elé, ám az elõadást az utolsó pillanatban az egyik színmûvész betegsége miatt kénytelenek voltak lemondani.
Január végén tehát – és reméljük, ezúttal semmiféle akadály nem lép fel – mégiscsak lesz Mulatság. És a három legény elindul a bálba. „Kiöltöznek: öltöny, új cipõ, lenyalt haj, virág. A bálterem zárva. Betörik az ajtót. A terem üres. Most lesz mulatság vagy nem lesz? És ha lesz, kitõl lesz? Másoktól? Maguktól? Mit kell tenni, hogy mulatság legyen? Hogy muzsika legyen. Hogy igaz legyen. Ez a kérdés. Egy életen át.” B legényt Szikszai Rémusz, S legényt Mucsi Zoltán m. v., N legényt pedig Scherer Péter m. v. alakítja. „A rendezõ, Bérczes László – akárcsak eddigi, jobbára úgyszintén kamarajellegû munkáiban – hajszálpontos szövegelemzõnek és a színészekkel tökéletesen összehangolt játékmesternek bizonyul... Irdatlan sok és véresen komoly aprómunkát gyaníthatunk a késztermék mögött. Pár másodperces monodrámák, duettek, tercettek bomlanak ki összetett színházi nyelven, s csomózzák hozzá magukat a következõ röpke képhez” – írta a Mulatságról Tarján Tamás a Kritikában. Budai Katalin a Criticai Lapok hasábjain a következõképpen értékelte a produkciót: „A hihetetlenül nehéz egyensúlyozás vaskos realitás, poénkodásra csábító humorizálás és a poétizált, filozofikus metanyelv-használat között sikerül. Röhögni kell és sírni: ahogy abban a színházban kellett, amirõl már majdnem elfeledkezünk.”
Az elõadás tavaly Lengyelországban, a kaliszi nemzetközi színházi fesztiválon elnyerte a legjobb együttes színészi munka díját.
A Bárka Színház elõadására az Astorka Színház pénztárában lehet jegyet váltani. (e)

Módosítás dátuma: 2006. január 10. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 401 vendég böngészi