Főoldal színház Az operaház fantomjának rekordja

Az operaház fantomjának rekordja

E-mail Nyomtatás PDF
New York.

 New York. Az operaház fantomja címû Andrew Lloyd Webber-darab kerül a Broadwayen leghosszabban játszott musicalek listájának élére tegnap, amikor a 7486. elõadáshoz gördült fel a függöny a New York-i Majestic Színházban. Ezzel a második helyre szorult az eddigi elsõ, a Macskák, amely szintén Andrew Lloyd Webber nevét dicséri. (A harmadik helyen Claude-Michel Schoenberg francia szerzõ Nyomorultak címû mûve áll.) A New York-i bemutató 1988. január 26-án volt, azóta csak ott mintegy 11 millió ember látta, 7 Tony-díjjal tüntették ki, és a bevétele elérte a 600 millió dollárt, de emellett a darab 1986 óta fut Londonban, ahol az õsbemutatója volt, és még számos más helyen is. A társulatban akadnak néhányan, akik az elsõ naptól fogva dolgoznak benne, például a zenekar néhány tagja és a sminkes. A címszerepet már tíz színész játszotta az évek során. (MTI)
Eddig ismeretlen Mozart-portré
Eddig ismeretlen Mozart-portrét fedeztek fel a Berlini Galériában. A 80 x 62 centiméteres olajfestmény Johann Georg Edlinger alkotása. Valószínûleg 1790-ben, Mozart utolsó müncheni tartózkodása során készült, és így minden bizonnyal az utolsó autentikus portré a rá egy évre elhunyt nagy zeneköltõrõl. A festményt hetven évvel ezelõtt szerezte meg a Berlini Galéria. Újbóli azonosítását a zenekedvelõ Wolfgang Seiller végezte el alapos vizsgálattal és komputertechnika alkalmazásával. Az azonosításhoz alapul szolgált Mozart 1777-ben Salzburgban készült arcképe, amelyet ma Bolognában, a Civico Museo Bibliografico Musicaléban õriznek. (MTI)
Nikola Márová vendégszereplése
Pozsony. A prágai Nemzeti Színház neves szólótáncosa, Nikola Márová holnap este a Szlovák Nemzeti Színházban vendégszerepel: Csajkovszkij Hattyúk tava címû balettjében a fõszerepet, Odette-Odíliát táncolja. A fiatal prágai prímabalerina 2002-ben – mint az év legjobb cseh balettmûvésze – megkapta a Balett Virága-díjat. A nagy kiugrást épp a Hattyúk tava prágai elõadása jelentette számára. Eltáncolta Mária szerepét a Diótörõben, Olgát az Anyeginben, legújabban pedig a Giselle címszerepében mutatkozott be. Állandó vendégtáncosa a brünni Nemzeti Színháznak is, ahol a Diótörõ fõszerepét, valamint Don Quijote Kitrijét táncolja. (TASR)

Módosítás dátuma: 2006. január 10. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 317 vendég böngészi