Főoldal tánc Először lép fel a TranzDanz a Nemzeti Táncszínházban (MTI)

Először lép fel a TranzDanz a Nemzeti Táncszínházban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2013. december 16. - Kovács Gerzson Péter kortárs táncegyüttese, a TranzDanz idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az ünnepi előadások sorát csütörtök este a Bankett című produkció felújításával zárja az együttes, amely először mutatkozik be a Nemzeti Táncszínházban.
Az est különlegessége, hogy az előadásban Kántor Kata, Gera Anita, Fehér Laura, Tókos Attila és Katona Gábor Baka mellett a koreográfus, Kovács Gerzson Péter is színpadra lép - közölte az MTI-vel György Renáta, a Nemzeti Táncszínház sajtómenedzsere.
A Bankett egy sok szálon futó ponyvaregény, szappanopera, népmese eltúlzott figurákkal, archetípusokkal. Szürreális, mégis olyan, mint a mai hétköznapok, ahol mindenki mindenkinek társa és intrikusa, szövetségese és ellensége, barátja, haragosa, szeretője és elszeretője, vezér és katona, művész-műértő, kicsinyes és még kisebb - írja az alkotó művéről.
A TranzDanz produkcióról-produkcióra újjászerveződő, megújuló társulat, ahova Kovács Gerzson Péter koreográfus, látványtervező a klasszikus balett, a kortárs tánc és a néptánc legtehetségesebb szólistáit, művészeit hívja meg. Zenész társai szintén a legkülönbözőbb stílusokból, műfajokból érkeznek: az elektronikus zajzenétől a neoklasszikus kortársig, az akusztikus etno dzsessztől az innovatív DJ-kig, a népzenétől a kora barokkig.
Kovács Gerzson Péter 1989-től 3 évig Franciaországban dolgozott a Ballet du Fargistannál, majd ismét Magyarországon folytatta a TranzDanz-zal megkezdett munkát. 1996-ban Londonban a Laban Center-ben látványtervezői diplomát szerzett (Visual Design for Dance).
1992-ben a világ legrangosabb kortárs koreográfiai versenyén, a párizsi Rencontres Choreographiques Internationales de Bagnolet-en elnyerte az előadói díjat és a zsűri zenei különdíját, máig az egyetlen magyar díjazottja a versenynek.
A TranzDanz játszott Párizsban, Londonban, Berlinben, Tel-Avivban, Toulouse-ban, Potsdamban, Bukarestben és Frankfurtban, Gyergyóban, Koppenhágában, Veszprémben, New Yorkban, Amszterdamban, Szingapúrban, Varsóban és Lublinban, Hamburgban, Montrealban, Lille-ben és Temesváron.
A TranzDanz mellett Kovács Gerzson Péter dolgozik más kortárstánc-produkciókban, drámai színházakban is, 10 évig a Magyar Állami Népi Együttes társrendezője, koreográfusa, látványtervezője volt, ő készítette a három hónapos amerikai turnéról kedden hazatérő Magyar Állami Népi Együttes Magyar Rapszódiájának fény- és látványtervét.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 110 vendég böngészi