Főoldal Kárpát-medence Kórházban a végrehajtók

Kórházban a végrehajtók

E-mail Nyomtatás PDF
Zárolták a bankszámlákat, Losoncon veszélyben a mentõszolgálat
Ez történt Dunaszerdahelyen is, ahol azonnal felröppent a hír, hogy emiatt csupán fizetésük felét kapják meg az alkalmazottak.
Zárolták a bankszámlákat, Losoncon veszélyben a mentõszolgálat
Ez történt Dunaszerdahelyen is, ahol azonnal felröppent a hír, hogy emiatt csupán fizetésük felét kapják meg az alkalmazottak. Viszont Horváth Zoltán igazgatótól megtudtuk, tegnap mindenkinek átutalták a teljes fizetését – ezt a szakszervezet is megerõsítette. A kórház egy takarítócégnek köszönheti mostani problémáit, mellyel 1996-ban kötött eõnytelen szerzõdést Anna Nagyová akkori igazgatónõ, az ügyben másfél éve pereskednek. Ugyan kifizették az egykor Cleanservis, azóta Generix cégnek járó, az igazgató szerint arcátlanul magas összeget, ám a ’96-os szerzõdés szerint minden napért 0,3% késedelmi kamatot számolt fel a takarítócég. Ez mintegy 7 millió korona, melyhez még másfél millió járul (végrehajtói díj, perköltség stb.). A büntetõkamat egy részét, 2,8 millió koronát zárolt most a végrehajtó. A betegellátás zökkenõmentes, de a hangulat feszült. „A mostani helyzetet megoldotta az igazgató, de kérdéses, mi lesz az elkövetkezõ hetekben, hónapokban” – nyilatkozta Július Paveo, a kórházi szakszervezet elnöke. Horváth Zoltán igazgató szerint igyekeztek elõre felkészülni a mostani helyzetre. „Amikor az elõnytelen szerzõdést megkötötték, a kórház az egészségügyi minisztériumhoz tartozott. Akkor miért Nagyszombat megye örökölte ezt a tartozást? Vállalja át a minisztérium” – mondta lapunknak Horváth.
Losoncon is zárolták a még megyei irányítás alatt lévõ kórházi és rendelõintézeti rész számláját, Rimaszombatban viszont nem. Az utóbbitól 2005 végén 3,3 millió koronát hajtottak be a hitelezõk. Viszont a losonci és a rimaszombati kórházi részleg megyéhez tartozó része gyakorlatilag már semmilyen egészségügyi ellátást nem nyújt. A kórházakat már nonprofit társulások mûködtetik, a tartozás pedig a megyénél maradt. Ez annyiból elõnyös, hogy a számlák zároltatása nem érintheti az alkalmazottak fizetését, vagy hogy a végrehajtó nem teheti rá a kezét a kórházi felszerelésre. Losoncon egyébként a több mint hatmilliós vízdíjtartozás miatt zárolták a számlát, s ezenfelül is még több tízmillióra rúgnak az adósságok. Losoncon a mentõszolgálat mûködtetésével lehet gond, mert ez még a megyéhez tartozik – mintegy 50 alkalmazottat érinthetnek a megszorító intézkedések. Számukra legalább az jó hír, hogy februártól a mentõszolgálat mûködtetésére kiírt pályázaton nyertes cég, a pozsonyi IRS ígérete szerint átveszi õket, és tovább dolgozhatnak. Yubo1 Michalko, a megyei Kórházak és Rendelõintézetek megbízott vezetõje szerint az adósságok kifizetésérõl a megyei közgyûlésnek kell mihamarabb döntenie. Tavaly év végéig mintegy 80 milliónyi adósságot kifizettek. Yubo1 Michalko szerint a bonyolult helyzet ellenére mûködtetni tudják a mentõszolgálatot. „A hiba, ami miatt az adósságok felgyülemlettek, az egészségügy komplex finanszírozási rendszerében van, ezt mindenki tudja, de nehéz rá megoldást találni. A megyegyûlésnek sem lesz könnyû” – mondta Michalko. (jom, szasz)

Módosítás dátuma: 2006. január 12. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 104 vendég böngészi