Főoldal Kárpát-medence Jelentés szélsõséges csoportokról

Jelentés szélsõséges csoportokról

E-mail Nyomtatás PDF
Már az alapiskolákban terjednek az extrémista eszmék, és tagokat toboroznak a bõrfejûek
A kormány által tegnap megvitatott belügyi jelentés szerint szeptemberig külön törvényt kell elfogadni a szélsõséges megnyilvánulások elleni harcról.
Már az alapiskolákban terjednek az extrémista eszmék, és tagokat toboroznak a bõrfejûek
A kormány által tegnap megvitatott belügyi jelentés szerint szeptemberig külön törvényt kell elfogadni a szélsõséges megnyilvánulások elleni harcról.
Az alap- és középiskolákban megelõzõ programokra van szükség, ugyanis a szélsõséges bandák már itt toboroznak. 2002 és 2004 között 307 faji bûncselekmény történt. Az utóbbi két évben „fehérekre” is támadtak, azaz már nem csak az etnikai hovatartozás alapján választják ki áldozataikat, mindenki veszélyben van, aki nem ért egyet az extrémistákkal. A legerõsebb jobboldali mozgalom a skinheadeké. A kilencvenes években a bandák még véletlenszerûen álltak össze, manapság már szervezett, lényegesen radikálisabb csoportok mûködnek. Egymástól is megkülönböztetik magukat, íme a leghírhedtebbek: Slovakia Hammer Skin, Blood and Honour Slovakia, Blood and Honour Cassovia, Slovakia és Engerau Crew. A minisztérium a Slovenská pospolitos» pártot is közéjük sorolja, betiltását már kezdeményezte a fõügyészség.
Az elemzés figyelmeztet: létezik baloldali extrémizmus is, tagjai vad kommunizmusról álmodnak, a szociális és társadalmi különbségek miatt szítanak gyûlöletet. Külön csoportot képeznek az anarchisták, akik nem tûrnek semmilyen tekintélyt, állami hatalmat vagy rendet. A legismertebbek az AFA és az ANTIFA, s ugyanolyan veszélyesek, mint a skinheadek, hiszen õk sem riadnak vissza az erõszaktól – áll a jelentésben.
A baloldali szélsõséges erõk közé lehet sorolni az antiglobalistákat, néhány radikális környezetvédõ és a punk mozgalmat, bizonyos szektákat, sõt egyes sportklubok kemény magját is – a belügyi anyag hooligans néven említi ezeket.
Vladimír Palko miniszter szerint az extrémizmus semmilyen megnyilvánulását sem szabad tûrni, visszaszorítása érdekében az egyes csoportokat hatékonyabban kell monitorozni. Mivel a probléma lényegében minden területet érint, rendszeres tárcaközi koordinációra van szükség, s meg kell akadályozni, hogy a külföldi mozgalmak erõsítsék a hazaiakat. Elengedhetetlen az együttmûködés a különbözõ polgári társulásokkal, pedagógusokkal, ifjúsági központokkal. (sza)

Módosítás dátuma: 2006. január 12. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 228 vendég böngészi