Főoldal Kárpát-medence Anyósvízum

Anyósvízum

E-mail Nyomtatás PDF
A külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló, 2001.

 A külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló, 2001. évi XXXIX. törvény módosítása alapján a Magyar Köztársaság új, speciális vízumot (úgynevezett nemzeti tartózkodási vízumot) vezet be, amely többszöri beutazásra és három hónapot meghaladó magyarországi tartózkodásra jogosít - olvasom és idézem a témával kapcsolatos, számtalan közlemény egyikét. Bizsergetõ boldogságnak kellene átjárnia szívünk tájékát, a magyar összetartozás és megmaradás esélygyarapodásának leltározása felé kellene forgatnom az eszem kerekét, s ehelyett a mosoly szomorkás ránca telepedik a szájam szegletébe.

A nemzeti vízum megszerzésének tárgyában eddig egyetlen személy jelentett be igényt.

Én, személy szerint csodálom ennek az ismeretlen személynek és hozzátartozóinak - ismeretségi körének - elszántságát és bátorságát, hogy nekivág a nemzeti tartózkodási vízum megszerzésének.
Azaz:
1. Beszerzi a vízumkérelemhez szükséges formanyomtatványt, amelyet majd személyesen nyújt be az illetékes ügyfélszolgálati irodán (konzulátus, követség).
2. Ellenõrzi útlevelét, illetve ennek érvényességét, különös tekintettel arra, hogy az igényelt tartózkodási vízum érvényességét hat hónappal meg kell haladnia. (Hiába kérek öt évre szóló nemzeti tartózkodási vízumot, ha az útlevelem négy év múlva már nem érvényes, azaz ,,lejár".)
3. Készíttet 1 db arcfényképet.
4. A kérelemben megjelöli a magyarországi szálláshely pontos címét, és hivatalos papírokkal igazolja a tartózkodás jogcímét.
5. Igazolja a tartózkodás célját.
6. Igazolja a magyarországi tartózkodás teljes idõtartamára a megélhetés forrásait.
7. Igazolja egészségügyi ellátása biztosítottságát.

Ha most részletezni kezdeném, hogy a családi kapcsolatok erõsítése céljából vagy a középfokú tanulmányok folytatása végett milyen okiratokkal kell rendelkeznie, s ,,a magyar nyelv megõrzésével, ápolásával vagy a nemzeti identitás megõrzésével indokolt vízumkérelem esetén" a kérelmezõnek mit kell tennie, a sorszámozásban mindjárt eljutnék a kétjegyû számokig.

A továbbiakban megkímélem az olvasót, hogy a magyarországi megélhetéshez szükséges anyagi feltételek meglétét vagy az egészségügyi ellátását, biztosítottságát igazoló variációkat sorolni kezdjem. Ehelyett arról szólok, hogy a nemzeti tartózkodási vízum és a vízum alapján kiadott tartózkodási engedély munkavállalási, jövedelemszerzési, tanulmányi vagy más tudományos továbbképzési célú tartózkodásra nem jogosít.

Az olvasó megbocsátja, hogy nem a saját szavaimmal okítom ki a nemzeti tartózkodási vízum kérelmezésének módjáról, hanem a külügyminisztériumi tájékoztatóból idézek. A hivatalos nyelv, az ilyen.

A népi humor majd fogyaszthatóbbá és értelmezhetõbbé teszi a szöveget.

A nemzeti tartózkodási vízum máris megkapta a frappáns nevét: anyósvízum.

Ennek megszerzése is számos, humorosnak tûnõ kérdést fogalmaztat meg: egy kínai magyarországi letelepedéséhez és majdani honosításához is - lényegében - ezek a feltételek szükségesek. Kérdés továbbá, ha az eddig érvényben lévõ beutazási lehetõségek alapján ennyi kálváriajárás - pecsét, papíros, hivatali ajtócsikorgatás - nélkül is havonként jöhetek-mehetek, és méghozzá érvényes magyar igazolványom is van, akkor mit szól majd a szomszéd, miért teszem ezt, vagy az eszem elõbb ment el, mint én? Még egy ártatlan kérdés, amelyre a ,,nem" választ elõre borítékolom: ezzel a nemzeti tartózkodási vízummal térülhetek-fordulhatok majd a ,,nagy európai hazában" is?

Egy éve vajúdnak a magyar hegyek, s megszületett az egér. És azt cincogja majd kelettõl nyugatig - egyébként ezért veszélyes -, hogy a magyar kormány az alkotmányos kötelezettségeit teljesítve öleli országához a határon túli magyarokat.

A sokféle sajtóvisszhang jelzõibõl idézek: álmegoldás; a jómódú hozzátartozók törvénye; üres, látszatmegoldás; a kettõs állampolgárság kiváltási kísérlete; a nemzeti bezárkózás törvénye; a probléma kipipálása; léggömb.

Sylvester Lajos
(Háromszék, 2006. jan. 7.)
Módosítás dátuma: 2006. január 12. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 159 vendég böngészi