Főoldal muzsika Ősi ázsiai hangszerek a kínai újévi hangversenyen a Műpa színpadán (MTI)

Ősi ázsiai hangszerek a kínai újévi hangversenyen a Műpa színpadán (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFBudapest, 2014. január 26. - Az egyik legősibb ázsiai hangszer, a citerához hasonló ku-cseng is megszólal a Művészetek Palotájában február 3-án elhangzó kínai újévi hangversenyen, amelyen a Csöcsiang Kínai Tradicionális Zenekar lép fel.

A selyemhúrokkal felszerelt hangszert, mely már az i. e. 5. században felbukkant Kínában, egyik legavatottabb mestere, a korábban többek között a New York-i Filharmonikusokkal is fellépő Szu Csang szólaltatja majd meg egy, a hangszerre írt versenyműben. A darab mellett további hat műsorszámot hallhat majd a budapesti közönség, köztük a Kínában népszerű Tavaszi ünnepi nyitányt, a népzenész-zeneszerző Li Huan-cse 1956-os művét, amelyet a kínai újévet köszöntő népszokás ihletett.
A Sanghaj környéki régió népzenéjét kortárs zenével ötvöző zenekar karmestere a neves orosz dirigens, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij tanítványa, Sanghaj zeneakadémiájának tanszékvezető professzora és az ottani operaház művészeti igazgatója, Csang Kuo-jung - derül ki a Müpa ajánlójából.
A ku-cseng mellett számos más, Európában egzotikusnak számító hangszer is megszólal majd a hangversenyen, így például a hegedűk helyét az éneklő hangú erhu foglalja el, a csellók mellett a pengetős liu-csin és a ruan szól, a fafúvókat pedig a dizi nevű bambuszfuvola képviseli a zenekarban.
A Kínában ünnepelt holdújév időpontja idén január utolsó napjára esik.

 

Módosítás dátuma: 2014. január 26. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 128 vendég böngészi