Főoldal muzsika Bach-maraton: vasárnap reggeltől estig Bach szól a Müpában (MTI)

Bach-maraton: vasárnap reggeltől estig Bach szól a Müpában (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2014. január 28. - Johann Sebastian Bach műveit szólaltatják meg neves hazai és külföldi muzsikusok a Művészetek Palotájában (Müpa) a vasárnap reggeltől estig tartó Bach-maratonon.
Mint Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója, a Bach-maraton művészeti vezetője a sorozatról tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, Bach messze kiemelkedik minden zeneszerző, minden kulturális géniusz közül. "Olyan ajándékot adott az emberiségnek, mint senki más. Ezt mi minden nap élvezzük, és ezt az örömöt szeretnénk megosztani a közönséggel" - fogalmazott.
A 11 koncertet felölelő maratonon a BFZ mellett fellép mások mellett Varnus Xavér, Kelemen Barnabás, Fassang László, Perényi Miklós, a Pannon Filharmonikusok, a Budapesti Vonósok, a Szent Efrém Férfikar, valamint a régi zenével foglalkozó világhírű belga Kuijkent család.
Fischer Iván Bachot méltatva kiemelte: minden reggeli próbát azzal kezdenek, hogy eljátszanak egy Bach-korált. "Ennek lelki célja is van: határt húz a külvilág és a művészet, a zene világa között. Közös áhítat ez, ezzel kezdődik minden napunk" - fogalmazott. Stefan Englert, a BFZ ügyvezető igazgatója a német zeneszerző nagyságát egy Nietzsche-idézettel világította meg: "Bach volt az óriás, mindenki más törpe a vállán".
Stefan Englert arról beszélt, hogy a Bach-maraton koncepciójának kialakítása kettős kihívást jelentett a zenekar számára. Mint mondta, egyrészt az óriási életműből ki kellett válogatni egy óhatatlanul töredékes részt, másrészt el kellett dönteni, hogy korabeli vagy modern hangszerekkel adják elő a műveket. "Fischer Iván az utóbbi kérdésben a középutat választotta: mindkét hangszercsoport szerephez jut majd a maratonon. Az 1., 2. és 3. Brandenburgi verseny például modern, a 4., 5. és 6. azonban historikus hangszereken csendül majd fel" - emelte ki.
Stefan Englert szerint a nap egyik csúcspontjának ígérkezik a belga Kuijkent testvérek régizenei koncertje, melyen Bach késői remekműve, a tíz kánont, két fúgát és egy triószonátát tartalmazó Musikalischer Opfer hangzik majd el barokk hegedűn, csembalón és más korabeli hangszereken.
A maratont a világ tíz legjobb komolyzenei együttese között számon tartott, harmincéves BFZ zárja a d-moll kettősversennyel és a diadalmas Magnificattal, Fischer Iván vezényletével, a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Az egész napos, közel tizenhárom órás programsorozat a Müpa és a BFZ honlapján élőben követhető, a koncerteket az MR3 Bartók Rádió 12 órától ugyancsak élőben közvetíti.
A Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar közös produkciójaként megvalósuló zenei maratonok 2008-ban vették kezdetüket. Az első évben Csajkovszkij, majd Dvorák, Beethoven, Schubert és Mozart, legutóbb pedig Bartók műveit hallhatta a közönség egy egész napon át.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 205 vendég böngészi