Főoldal Kárpát-medence Kié az ország és a hatalom Szlovákiában?

Kié az ország és a hatalom Szlovákiában?

E-mail Nyomtatás PDF
Nem tudja befolyásolni a választó a politikai élet történéseit
A felmérés alapján a polgárok 42%-a érzi úgy, semmilyen befolyása sincs a hazai politikai történésekre, jelentõs beleszólásra csupán a megkérdezettek alig 10%-a lát esélyt.

 Nem tudja befolyásolni a választó a politikai élet történéseit
A felmérés alapján a polgárok 42%-a érzi úgy, semmilyen befolyása sincs a hazai politikai történésekre, jelentõs beleszólásra csupán a megkérdezettek alig 10%-a lát esélyt. A magyarok a jelek szerint kevésbé kishitûek, csak 32,5%-uk véli, hogy semmi beleszólása nincs az ország dolgaiba. A hívõk 43,0, az ateisták 34,5%-a tartja befolyásolhatatlannak a politikai életet. 45,5% ugyan befolyásolhatónak tartja, de csak kis mértékben. A legoptimistább a 30-49 éves korosztály, ennek csupán 35-36% kételkedik bármilyen társadalmi kontroll lehetõségében. Az iskolázottság függvényében elmondható, hogy minél magasabb végzettségû az illetõ, annál több esélyt lát a politika kis mértékû befolyásolására. A pártszimpátiát figyelembe véve megállapítható, hogy a legnagyobb mértékben az SDKÚ hívei gondolják, hogy általuk nagyban alakítható a politika. Az MKP szavazóinak csupán 14,1%-a vallja ezt.
Felesleges intézmények
A felmérés során rákérdeztek arra is, mely politikai intézmények, hivatalok feleslegesek és legjobb lenne, ha megszûnnének. Itt több intézményt is meg lehetett nevezni. A vélemények összhangban vannak a decemberi megyei választásokon való részvételi aránynyal. A lakosság 52,9%-a szerint semmi szükség a megyei elnökökre, 49,5% szerint a megyei képviselõkre. Az ombudsman sem hiányozna a megkérdezettek 42%-ának, ám a magyarok csupán 24,5%-a tartja feleslegesnek az emberjogi biztos hivatalát. A kerületi hivatalokat 35,8% szüntetné meg, a hadsereget pedig 14,9. Államfõre sincs szükség 13,4% szerint, 12,6% pedig a városi és községi képviselõi posztokat is megszüntetné. A szlovákok körében kétszer annyian szabadulnának meg a városatyáktól, mint a magyarok között. A köztársasági elnöki funkció a hívõk (14,2%) szempontjából kevésbé fontos, mint az ateistáknak (9,8%). Aránylag a rendõrségnek a legnagyobb az ázsiója a polgárok körében, csak 2,3%-uk tartja feleslegesnek. A parlament 9,0, a polgármesteri hivatal 7,7, az alkotmánybíróság 6,9, a kormány 5,2%-nak egyáltalán nem hiányozna. (mvk, ú)

Módosítás dátuma: 2006. január 16. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 322 vendég böngészi