Főoldal Egyházak A keresztény értelmiségiek szerint szükség van az imaévre

A keresztény értelmiségiek szerint szükség van az imaévre

E-mail Nyomtatás PDF
Molnár Pál felelõs szerkesztõ: - A héten Böjte Csaba atya Erdélybõl írt nyílt levelet a Magyar Püspöki Konferenciának, amelyben úgy fogalmazott, hogy "Köszönöm az Istennek, hogy püspökeinknek erõt adott, hogy meghirdessék a 2006-os imaévet."
Molnár Pál felelõs szerkesztõ: - A héten Böjte Csaba atya Erdélybõl írt nyílt levelet a Magyar Püspöki Konferenciának, amelyben úgy fogalmazott, hogy "Köszönöm az Istennek, hogy püspökeinknek erõt adott, hogy meghirdessék a 2006-os imaévet." Olyan különleges dolog egy püspöki körlevél, hogy ezt Erdélybõl kell megköszönnie egy szerzetesnek?

Szekér Kálmánné nyugdíjas könyvtáros:- Valóban egy nagyon nagy dolog volt, hogy a jó Isten erre erõt adott a püspöki karnak, mert lehet, hogy ezt már elõbb meg kellett volna tenni, de biztos, hogy a gondviselés útjai
kifürkészhetetlenek és mindig tudja, hogy amit tesz, azt mikor kell tenni és mikor válik nemzetünknek a hasznára ez az egész felhívás és az egész imaév, amibe feltételezésem szerint az országban roppant sokan fognak bekapcsolódni, mert téves azt hinni, hogy kevesen vagyunk, akik katolikusok vagyunk, akik vallásosak vagyunk, akik Istenhívõk vagyunk és akik az országunkért szívbõl aggódunk.

Csorba Gábor mérnök:- Ez a köszönet és támogatás kifejezi az összmagyarság szolidaritását és együtt imádkozását, amire nyilvánvalóan szükség van, abban a történelmi szituációban, amit a püspöki kar körlevele elénk tár. Ez összmagyarsági kérdés, sõt tulajdonképpen európai és globális kérdéseket is feszeget a püspöki kar ezen körlevele.

Lukács Béla fizikus:- A püspökök feltehetõen tisztában vannak a magyar társadalom lelki állapotával, tehát itt élnek. A magyar társadalom eléggé furcsa állapotban van, erre azt szokták mondani, hogy szétesett, az emberek acsarkodnak egymással, de hát az emberek más országokban is acsarkodni szoktak egymásra és közben valahogy mégis össze tudnak dolgozni egymással. Az utóbbi évtizedekben ez mintha ránk kevésbé volna jellemzõ, persze ahonnan Böjte atya errõl megjegyzéseket tesz, ott még kevésbé talán.

- Esetleg jobb lett volna-e, hogyha azok a magyar állampolgárok, akikbõl a püspöki kar áll, lemondanak alkotmányos jogukról és nem szólnak bele a közéletbe, ahogy ezt sokan javasolják nekik?

Teljes szöveg: http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=166814
Módosítás dátuma: 2006. január 19. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 194 vendég böngészi