Főoldal Kárpát-medence Ágoston András levele Kasza Józsefnek

Ágoston András levele Kasza Józsefnek

E-mail Nyomtatás PDF
Vajdasági Magyar Demokrata Párt
Temerin

Kasza József
elnök
Vajdasági Magyar Szövetség
Szabadka

Tisztelt Elnök Úr!

Ha áttekintem levelezésünk legfrissebb termését, voltaképpen elégedett lehetek.

 Vajdasági Magyar Demokrata Párt
Temerin

Kasza József
elnök
Vajdasági Magyar Szövetség
Szabadka

Tisztelt Elnök Úr!

Ha áttekintem levelezésünk legfrissebb termését, voltaképpen elégedett lehetek. Van párbeszéd. Igaz ez egyelõre a süketek párbeszéde, de az is jobb mint a semmi. A gondom az egésszel az, hogy miközben sürget az idõ, egy tapodtat sem haladunk elõre azokban az ügyekben amelyeket mi fontosnak tartunk.

Továbbra is csak a magyarok az a kisebbség, amelynek pártjai nem tudtak egységesen bekapcsolódni abba a most már népes kisebbségi csapatba (ehhez legutóbb a horvátok csatlakoztak) amely a egyidejûség és a reciprocitás elvei mentén követeli a szerb hatóságoktól a kisebbségi közösség nyílt és megoldatlan helyzetének rendezését.

A három vajdasági magyar politikával foglalkozó szervezet egységesen követeli az autonómiát itt és most. Önök az alkotmányos dokumentumukban errõl nem beszélnek.

Továbbá, a VMDP és vajdasági horvátok (õk zágrábi segítséggel) követelik a kisebbségi közösség számarányos képviseletét a szerb parlamentben, szavatolt parlamenti helyeket és a kisebbségi választói névjegyzéken alapuló többpárti választások lehetõségét. Önök megelégednek a jelenlegi helyzettel, a természetes küszöbbel, mert úgy gondolják azt az anyagi elõnyt, amellyel pártjuk belemehet a választásokba, a VMDP semmiképpen nem tudja behozni. Önök a többpárti demokratikus verseny helyett továbbra is az igencsak idejét múlt többpártrendszert szorgalmazzák.

Javasoltam Önnek, hogy miután eltérõek a nézeteink ezekben az alapvetõ fontosságú kérdésekben kérjünk Budapesten lehetõséget az egyeztetésre. Önök erre nem mondanak sem igent, sem nemet. Mintha a javaslatot el sem olvasták volna. Csak feltételezem, s elõre elnézést kérek, ha nem így van, hogy Önt a Kostunicával folytatott megbeszélésén kialakult megállapodás akadályozza meg abban, hogy az egyidejûség és a viszonosság elvei mentén kérjen tényleges autonómiát, s abban is, hogy Budapesten kíséreljünk meg közös álláspontot kialakítani a legfontosabb kérdésekben.

Elolvastam az önök által illemkódexnek becézett dokumentumot, melynek hivatalos neve Platform a magyarság alapvetõ nemzeti érdekeirõl.

Ebben önök meglehetõsen vegyes dolgokat nyilvánítanak "alapvetõ nemzeti érdeknek" és megkövetelik az aláíróktól, hogy e kérdésekben tartózkodjanak még a legenyhébb bírálatoktól is. Íme egy példa.

Önök rögtön a dokumentum elején a Magyar Nemzeti Tanácsot, amit mi lényegretörõen a VMSZ nemzeti tanácsának mondunk, "a vajdasági magyarság választott, és törvényes országos önkormányzatának" nevezik. Mi azt mondjuk, hogy ez ugyan legális, s a szerb nemzeti érdekkel összhangban mûködõ intézmény, de nem legitim, mert nem szabad választások útján jött létre.

Ez a különbség a demokratikus közegben nem zavar, de önök a dokumentum büntetõrendelkezéseivel, a "viselkedési Kódex" elnevezésû bekezdésben betiltják a róla folytatott nyilvános vitát. Mindaddig, amíg a cselekvésére vonatkozó észrevételeinket nem vitatjuk meg "közvetlenül, a nyilvánosság bevonása nélkül". Hol élünk mi Elnök Úr, ha pozitívumnak vesszük azt, hogy a vitás kérdéseket nem visszük ki a nyilvánosság elé? Hol itt a politikai pluralizmus? Megvallom engem az önök dokumentumának ez a része azokra az idõkre emlékeztet, amikor a demokratikus centralizmus követelménye egy rendszer alapértékének számított. Isten mentsen meg tõle!

Tisztelt Elnök Úr!

Ne fejezzük be a vitát! Gondolkodjunk továbbra is ezeken a dolgokon és ha van új mondanivalónk, akkor azt közöljük egymással.

Nem lesz könnyû, de a VMDP-ben megpróbálunk egy demokratikus alapokon nyugvó viselkedési Kódexet összeállítani. Javaslom, hogy errõl, valamint a többi, szerintem ennél fontosabb kérdésrõl, mint amilyen a közös autonómiamodell kidolgozásának lehetõsége vagy a szavatolt parlamenti helyekért való közös politikai küzdelem, folytassunk nyilvános politikai vitát. Ön meg én, egy moderátor és a közönség jelenlétében.

Meggyõzõdésem, hogy az egyidejûség és a viszonosság elvének gyakorlati alkalmazása megkerülhetetlen. Hiszem, hogy pártjaink kapcsolatában a szerb hatalommal folytatott vitában elõbb-utóbb mégis közös politikai értékké léphet elõ.

Ennek jegyében jelzem a további vitára való készségem.

Tisztelettel:
Temerin, 2006. január 20.
Ágoston András

Módosítás dátuma: 2006. január 21. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 113 vendég böngészi