Főoldal film Havas Ágnes: újra lesz magyar filmes seregszemle (MTI)

Havas Ágnes: újra lesz magyar filmes seregszemle (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Karlovy Vary, 2014. július 10. - Újra lesz filmes seregszemle Magyarországon: október közepén magyar filmhetet rendeznek - egyebek mellett erről is beszélt Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a Variety filmes folyóiratnak adott interjújában a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon.
A Variety.com írása szerint a magyar filmipar felszálló ágban van. A Karlovy Vary-i filmfesztiválon három magyar nagyjátékfilmet is vetítenek: Pálfi György Szabadesés, Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című munkáját.
A "magyar film reneszánszát" emlegető cikk rámutatott, hogy az elmúlt évben több magyar film ért el nemzetközi sikereket: Szász János A nagy füzet című alkotása, az első film, amely már a 2011 végén felállt új magyar filmtámogatási szervezettől, a Magyar Nemzeti Filmalaptól kapott támogatás segítségével készült el, Karlovy Varyban Kristályglóbuszt nyert és Magyarországot képviselve feljutott arra a kilenc filmből álló szűkített listára, amelyből végül a legjobb idegen nyelvű film Oscar-jelöltjeit válogatták ki. Cannes-ban pedig idén elnyerte az Un certain regard-szekció fődíját Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje, amelynek az észak-amerikai forgalmazási jogát a Magnolia Pictures vásárolta meg.
Havas Ágnes szerdán a cseh A-kategóriás filmfesztiválon megrendezett magyar fogadáson a még idén elkészülő 15 magyar film közül tízből mutatott be ízelítőt a közönségnek. A filmalap vezetője arra is kitért, hogy jövőre két nagy költségvetésű magyar történelmi dráma is forogni kezd: Pálfi György Toldi című filmje Arany János elbeszélő költeménye nyomán, és a a leghíresebb magyar versenylóról szóló Kincsem Herendi Gábor rendezésében.
A magyar filmgyártás fellendülését tovább erősíti, hogy az Európai Bizottság júniusi jóváhagyásával a filmes produkciókat ösztönző adókedvezmény 20 százalékról 25 százalékra nőhet. A változásról ősszel szavaz a magyar parlament.
Havas Ágnes további jó hírként árulta el az interjúban, hogy idén ismét lesz magyar filmes seregszemle. A magyar filmhetet október közepén rendezhetik meg. Az utolsó Magyar Filmszemlét 2012-ben tartották.
Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos január végén, amikor kiderült, hogy a filmművészek szövetsége 2014-ben sem tudja megszervezni a Magyar Filmszemlét, az MTI-nek azt mondta, mindenképpen szeretne valamilyen mustrát, de a korábbi szemléknél különlegesebb eseményben gondolkodik. Csütörtökön az MTI megkeresésére a filmalap nem kívánt részleteket közölni az októberi filmhétről.
A Variety cikke szerint a magyar filmhét mellett a Filmalap egy olyan marketingkampányt is támogat, amely arra biztatja a hazai közönséget, hogy nézzenek több magyar alkotást a mozikban. Ősszel tíz új magyar produkciót láthatnak a nézők.
"Úgy éreztük, tennünk kell valamit, hogy a magyar kritikusok és a nézők megint beleszeressenek a magyar filmbe, mert az nagyszerű. Hiszünk a tehetség erejében és mindent megteszünk, ami erőnkből telik, hogy a fiatal tehetségeket felkészítsük és megbecsüljük, támogassuk az idősebb filmes generációkat" - idézte Havas Ágnest a hollywoodi lap.
A filmalap vezetője szerdán cseh, szlovák és lengyel kollégáival további koprodukciós lehetőségekről is egyeztetett a filmfesztiválon.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 112 vendég böngészi