Főoldal film Magyarország a Fehér Isten című filmet nevezi Oscar-díjra (MTI)

Magyarország a Fehér Isten című filmet nevezi Oscar-díjra (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2014. augusztus 6. - Magyarország Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét nevezi a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán, a nevezésről döntő bizottság ülése után az MTI-vel.
Az Oscar-díjra nevező kilenctagú bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos mellett a filmszakmai döntőbizottság általa felkért tagjai - Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter - mellett Deák Krisztina filmrendező, Király István vágó, Máté Tibor operatőr, valamint Lovas Balázs forgatókönyvíró kapott helyet. A döntést többségi szavazás útján hozta meg a bizottság - olvasható közleményben.
A több mint 200 kutya részvételével forgatott, Cannes-ban díjazott mozifilm egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik.
A Fehér Isten a filmes és színházi munkáival egyaránt világszerte elismert Mundruczó Kornél hatodik nagyjátékfilmje, magyar-német-svéd koprodukcióban készült, vezető producere Petrányi Viktória. A forgatókönyvet Mundruczó Kornél Wéber Katával és állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával írta. A filmet sok fiatal alkotó jegyzi: operatőre Rév Marcell, vágója Jancsó Dávid, zeneszerzője a magyar származású, Izraelben élő Asher Goldschmidt, látványtervezője Ágh Márton. A főszerepben Psotta Zsófia 12 éves amatőr színész, a további szerepekben Zsótér Sándor, Monori Lili, Thuróczy Szabolcs és Gálffi László látható.
A Fehér Isten című film gyártását 280 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Mundruczó Kornél legutóbbi filmje a Proton Cinema produkciójában készült a Filmpartners, a német Pola Pandora, a ZDF/Arte és a svéd Chimney Pot koprodukciójában, az Eurimages, a Medienboard Berlin-Brandenburg, a Film I Väst és a Swedish Film Institute támogatásával - olvasható az összegzésben.
A közlemény felidézi, hogy a Fehér Isten világpremierjét nagy siker övezte a cannes-i filmfesztiválon májusban, a film elnyerte az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű program fődíját. A Fehér Isten négylábú főszereplőjét, a Hagent alakító Body-t és Luke-ot a legjobb alakításért járó Palm Dog-díjjal (Kutya Pálma-díj) ismerték el Cannes-ban. A nemzetközi premiert követően világszerte elismerő kritikák méltatták Mundruczó Kornél filmjét.
A közlemény kitér arra is, hogy a film nemzetközi forgalmazója a The Match Factory ügynökség, amely a cannes-i bemutatót követően már 24 területre értékesítette az alkotást és további forgalmazókkal folytat tárgyalásokat. A film időközben számos nemzetközi fesztiválon szerepelt nagy kritikai és közönség sikerrel, ősszel is folytatja nemzetközi fesztiválkörútját.
Magyarországon még mindig a mozik műsorán van az Intercom forgalmazásában júniusban bemutatott film, itthon eddig mintegy 35 ezer néző volt kíváncsi rá. Ősszel megkezdődnek a külföldi mozibemutatók is, Németországban és Franciaországban lesz először látható a film.
Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, amelyek 2013. október 1. és 2014. szeptember 30. között megjelennek a hazai moziforgalmazásban.
Az Oscar-jelöltek listáját január 15-én hozzák nyilvánosságra, a díjak átadása február 22-én lesz Los Angelesben.
Tavaly Magyarország Szász János A nagy füzet című alkotását nevezte Oscar-díjra. A film bekerült a kilenc filmet felvonultató szűkebb válogatásba, azonban az öt jelölt közé már nem választották be. Magyar filmnek legutóbb 1988-ban volt esélye elnyerni az Oscar-díjat, akkor Szabó István Hanussen című alkotása szerepelt a végső öt jelölt között.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 336 vendég böngészi