Főoldal Kárpát-medence Pentaland és a téli vásár

Pentaland és a téli vásár

E-mail Nyomtatás PDF
Rendkívüli parlamenti ülés a pozsonyi és kassai repülõtér privatizálásáról
Az ellenzék a várakozásoknak megfelelõen szidta a kormányt, sõt még a korábbi közlekedési minisztert, Ján Palackát is felemlegették.
Rendkívüli parlamenti ülés a pozsonyi és kassai repülõtér privatizálásáról
Az ellenzék a várakozásoknak megfelelõen szidta a kormányt, sõt még a korábbi közlekedési minisztert, Ján Palackát is felemlegették. Szlovákiát olykor Afrikával vetették össze, Katarína Tóthová (HZDS) pedig szokásához híven az alkotmányból is idézett. Robert Fico, a Smer elnöke szerint a kabinet téli kiárusítást tart, és ahelyett hogy a miniszterelnök azon törné a fejét, hogyan fejlessze a reptereket, úgy árulja õket, mint egy kiló almát a piacon. „Jót nevettünk azon az ígéreten, hogy március 31. után már nem fognak privatizálni. Csakhogy addig mindent el fognak adni” – mondta Fico, aki szerint a repterek eladásából csak három személynek lesz haszna: az új tulajdonosnak, a privatizációs tanácsadónak; a harmadikat nem merte néven nevezni. Pártbeli kollégája, Yubomír Vá3ny bátrabb volt nála, s kijelentette: Szlovákia Pentaland lesz, s a magánosítás befejezése után a pozsonyi repteret Penta Airportnak keresztelhetnék át. „A legesélyesebb érdeklõdõ ugyanabból az országból származik, ahonnan a privatizációs tanácsadó. Ennél szembetûnõbb összeférhetetlenség nem létezhet!” – mutatott rá Fico. Az államfõ is besegített az ellenzéknek azzal, hogy még az ülés elõtt kétségbe vonta a közlekedési miniszter szakértelmét. Ivan Ga1parovie ugyanis újévi ebéd keretében vendégül látta a miniszterelnököt és a házelnököt, s közben a repterekrõl is ejtettek néhány szót.
Pavol Prokopovie közlekedési és Jirko Malchárek gazdasági miniszter visszautasította a támadásokat. Prokopovie emlékeztetett: a tanácsadót pályázati úton választották ki, arról pedig nem tehet, hogy nem volt megfelelõ szlovákiai jelentkezõ. A rendkívüli ülést politikai indíttatású, öncélú ellenzéki akciónak nevezte. Hangsúlyozta: nem a magánosításon, hanem a repterek fejlesztésén van a hangsúly. A Smer képviselõje egyébként tagja lehetett volna a privatizációs bizottságnak, ám a párt elutasította, ezért Prokopovie szerint képmutatás utólag mindent megkérdõjelezni.
Egyébként egy héttel ezelõtt még a kormánypártok sem voltak biztosak benne, hogy a magánosítás elõnyös, ezért a Koalíciós Tanács ülésén kérdõre vonták a tárcavezetõt, akinek sikerült eloszlatnia minden kételyt. A minél nagyobb átláthatóság érdekében azonban úgy döntöttek, a TwoOne nem válik automatikusan a tender gyõztesévé, hiszen a két legjobb ajánlatot tevõ konzorcium projektje között kicsi az eltérés. Jelenleg zajlik a második forduló, melyben a TwoOne és az Abertis még egyszer ajánlatot tehet. A társaságoktól péntek délig egy-egy borítékot várnak, s közjegyzõ jelenlétében azonnal felbontják õket. Aki többet ígér, az nyer, vagyis Prokopovie azt fogja javasolni a kormánynak, hogy neki adják el a reptereket. Elképzelhetõ, hogy a kabinet már jövõ szerdán dönt. (sza, s)

Módosítás dátuma: 2006. január 25. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 97 vendég böngészi