Főoldal szabadtér Sikeres volt az idei Gyulai Várszínház (MTI)

Sikeres volt az idei Gyulai Várszínház (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Békéscsaba, 2014. augusztus 12. - A magas művészeti színvonal megőrzését nevezte az 51. évad egyik legfontosabb erényének a Gyulai Várszínház mögött álló, művészeti szakemberek, művészek és a fenntartók képviselői alkotta Művészeti Tanácsadó Testület (MTT) - közölte az MTI-vel a grémium keddi ülése után Gedeon József, a teátrum igazgatója.
A direktor, aki egyben a Szabadtéri Színházak Országos Szövetségének az elnöke, elmondta: a Gyulai Várszínház az 51. évadát rendezte meg az idén június 27. és augusztus 9. között, és ennek keretében a jubileumi X. Shakespeare Fesztivált július 3. és 13. között.
Az évadban 60 programot szerveztek, ebből 17 ingyenes, 43 fizetős program volt. Ebben az évben is - a magyar művészek mellett - a világ számos kiváló művésze lépett fel Gyulán. Tizenkét országból érkezett - mások mellett Angliából, Németországból, Franciaországból, Olaszországból és az Egyesült Államokból - a több mint 600 profi fellépő és 1000 amatőr előadó.
Három új bemutatót, négy fesztivált tartottak, a prózai színház mellett volt klasszikus, reneszánsz, kortárs, könnyű- és világzene, kortárs tánc, musical, néptánc, film, bábszínház, felolvasószínház, kiállítás, konferencia, gasztronómia - sorolta az összművészeti programsort az igazgató.
Szerinte kiemelt sikert aratott a Szentivánéji álom című vígjáték bemutatója a várszínpadon, a nemzetközi hírű, fiatal grúz alkotó, David Doiashvili rendezésében. Ez a produkció a budapesti Nemzeti Színházzal közösen jött létre.
Látható volt továbbá Szerb Antal regényének, az Utas és holdvilágnak színpadi adaptációja, a Forte Társulat előadása Ágota Kristóf A nagy füzet című regényéből, ugyancsak ők adták elő Arany klasszikusát, a Toldit is. A Beregszászi Színház egy történelmi "tragigroteszket" hozott el a fesztiválra, Zelei Miklós Zoltán újratemetve című darabját, Vidnyánszky Attila rendezésében. 
A Várszínház látogatottsága az idén 27.500 fő volt, ebből 10 ezer fizető néző, a többiek ingyenes programokon vettek részt - tette hozzá az igazgató.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 388 vendég böngészi