Főoldal muzsika Huszonnégy óra MOZ/ART

Huszonnégy óra MOZ/ART

E-mail Nyomtatás PDF
A zenész zseni születésének 250.
A zenész zseni születésének 250. évfordulóján

Pénteken ünnepeljük Mozart születésének 250. évfordulóját. Szinte nincs olyan hely a világon, ahol ebbõl az alkalomból ne rendeznének megemlékezéseket. Az egyik legjelentõsebb vállalkozás a német EuroArts cég gondozásában az a 24 órás televíziós közvetítés, amelyet az EBU közremûködésével a világ számos televíziója átvesz és sugároz.

A Magyar Televízió más világcsatornák mellett részt vesz – Magyarországon egyedüliként – a 24 órás Mozart-mûsorfolyamban. A nézõket Angelika Kirschlager, korunk egyik legkiemelkedõbb énekese köszönti Salzburgból, Mozart szülõházából, ahol fiatal muzsikusok a zeneszerzõ eredeti hangszerein játszanak. Szintén errõl a helyszínrõl láthatjuk 20 órakor a köszöntõt. A nap folyamán koncert-, balett- és operaelõadásokat közvetít a Magyar Televízió Pekingbõl, Salzburgból, Berlinbõl a világ vezetõ mûvészeivel.

Az egész napos – és éjszakás – nemzetközi adás átvétele mellett önálló mûsoraiban is megemlékezik a géniusz életmûvérõl, saját Mozart-felvételeibõl is bemutat néhányat, pl. Bogányi Gergely és Rost Andrea közremûködésével.

A nap házigazdái, Kovalik Balázs és Mácsai János, a stúdióban „körbejárják” a zenész zseni életének állomásait – a legújabb kutatások tükrében. Beszélgetnek az operadramaturgiák felépítésérõl, különbözõ rendezéseket összehasonlítva. Mesélnek majd Mozart Magyarországi fogadtatásáról és megpróbálják elhelyezni õt a zenetörténetben. A nemzetközi adás leghangsúlyosabb eseménye az ünnepi koncert Salzburgból, amelyet Kocsis Zoltán köszöntõje elõz meg.

A Válaszd a tudást címû mûsorban Mozart-tanórát tartanak, amelyet az általános és középiskolák a televízió elõtt ülve követhetnek, mint fakultatív tanórát. A korban és a mozarti életmûben Selmeczi György és Gaskó Balázs kalauzolja el a nézõket.

A Kultúrházban a Mûvészetek Palotájába kapcsolnak, ahol Mozart-kiállítás nyílik. 23.10-kor Bergman világhírû A varázsfuvola rendezését mutatja be a Magyar Televízió. Mozart mindmáig talán legnépszerûbb operáját a Stockholmi Királyi Színház régi-régi színpadán, a 18. század színpadtechnikájának mûködtetésével megelevenítõ, az Oscar- és az Arany Glóbusz-díjra egyaránt jelölt alkotás a Bergman-Nykwist páros legderûsebb, legoptimistább mûve.


Módosítás dátuma: 2006. január 27. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 78 vendég böngészi