Főoldal Kárpát-medence Li1ka lemondott, még a könnye is kicsordult

Li1ka lemondott, még a könnye is kicsordult

E-mail Nyomtatás PDF
Elhatározásomnak nincsenek logikus okai.
Elhatározásomnak nincsenek logikus okai. Nem érzek bûntudatot” – mondta tegnap a távozó miniszter

Juraj Li1ka tegnap elárulta, napok óta érlelõdött benne a gondolat, s úgy érezte: miután az ország méltóságteljes búcsút vett a múlt heti tragédia 42 áldozatától, elérkezett a megfelelõ pillanat, hogy õ is felálljon a bársonyszékébõl. Leszögezte, nem politikai döntést hozott, hanem a szívére hallgatott. „Elhatározásomnak nincsenek logikus okai. Emberként nem érzek felelõsséget vagy bûntudatot. Mindent elkövettem azért, hogy a fegyveres erõk jól mûködjenek, ám úgy alakult, hogy e szörnyû tragédia idején éppen én álltam a védelmi tárca élén, s a szívem azt súgja: úgy helyes, hogy távozzak” – mondta Li1ka. Csípõsnek, egyes újságírók szájából azonban normálisnak tartja azt a kérdést, vajon nem csak a közelgõ választások miatt szánta-e rá magát erre a gesztusra. „Függetlenül attól, mit gondolnak a politológusok, vagy hogy fél év, esetleg három év van-e a választásokig, a legfontosabb megmaradni embernek. Távozom, mert a szívemben így érzem – reagált Li1ka az újságírói kérdésre, miközben elcsuklott a hangja, és kicsordult a könnye. – Azt hiszem, nincs miért szégyenkeznem. A tragédiát nem tudtam megakadályozni. Mélységesen együtt érzek az elhunytak családjaival, bármit gondolnak is rólam.”
Mikulá1 Dzurinda megköszönte leköszönõ miniszterének az eddigi munkáját. Szerinte felelõsségteljesen irányította az ágazatot, s külön kiemelte, hogy vezetése alatt jött létre a profi hadsereg. A miniszterelnök korainak nevezte azt a kérdést, kit javasol a helyére. „Emóciókkal átfûtött beszélgetést folytattunk, s eszembe jutott az a pillanat, amikor a trencséni polgármestert kitippeltem miniszternek. A koalíciós partnereket és a államfõt már tájékoztattam. Mindennek megvan a maga ideje” – mondta a kormányfõ. agy gondolja a köztársasági elnök is; bejelentette: néhány napig gondolkodik, mielõtt meneszti Li1kát.
A poszt az SDKÚ-t illeti, s Dzurinda a hét végén elgondolkodik az esetleges utódon. Ivo Samson biztonságpolitikai elemzõ szerint a kormányfõnek elõször azt kell eldöntenie, szakembert vagy menedzsert akar-e látni a tárca élén. Ha az utóbbi szempontot választják, gyakorlatilag bárki szóba jöhet. „Ha viszont olyan civilt akar kinevezni, aki hosszabb ideje foglalkozik a témával, és szakmailag is megfelelõ, akkor nem látok senkit az SDKÚ-ban, aki szóba jöhetne” – nyilatkozta lapunknak Samson. Védelmi miniszterként el tudná képzelni Peter Weisst vagy Ján Earnogurskýt, sõt még az elõzõ miniszter, Ivan ©imko is visszatérhetne, csakhogy egyikük sem tagja az SDKÚ-nak. (sza)
Nem állt igazán a helyzet magaslatán
Pozsony. Juraj Li1ka elsõsorban menedzser, és kezdettõl fogva ellentmondásos személy volt, egyesek szerint már korábban lecserélhették volna, sõt egyáltalán nem szabadott volna miniszteri székbe ültetni. „Az elõzõ tárcavezetõvel összevetve Li1ka nem igazán állt a helyzet magaslatán. Ivan ©imko legalább szakértõkkel vette körbe magát, s elkezdett velük dolgozni valamilyen reformokon. Li1ka irányítása alatt még azokkal is leálltak; elég a gyorsan bevethetõ egységek fejlesztésére gondolni” – mutatott rá Ivo Samson biztonságpolitikai külügyi tanácsadó. (sz-a)

Módosítás dátuma: 2006. január 29. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 143 vendég böngészi