Főoldal Kárpát-medence Másodszor is a TwoOne gyõzött

Másodszor is a TwoOne gyõzött

E-mail Nyomtatás PDF
„Rendkívül elégedett vagyok” – nyilatkozta a tárcavezetõ az ajánlatokat tartalmazó borítékok felbontása után
Ezt tegnap Pavol Prokopovie közlekedési miniszter jelentette be.
„Rendkívül elégedett vagyok” – nyilatkozta a tárcavezetõ az ajánlatokat tartalmazó borítékok felbontása után
Ezt tegnap Pavol Prokopovie közlekedési miniszter jelentette be. A TwoOne az elõzõ körhöz képest 4,52 milliárd koronával, a konkurens konzorcium, a spanyol Abertis, a brit TBI és a szlovák J&T pénzügyi csoport szövetsége pedig 3 307 000 009 koronával ajánlott többet a két repülõtér 66 százalékos részvénycsomagjáért.
„Rendkívül elégedett vagyok” – nyilatkozta a tárcavezetõ az ajánlatokat tartalmazó borítékok felbontását követõen. A magánosítás harmadik fordulójának a szabályai szerint így már nem kétséges, hogy Prokopovie újra a TwoOne ajánlatát terjeszti majd a kormány elé elfogadásra. A közlekedési tárca vezetõje szerint mindent megtesznek azért, hogy a kormány már jövõ szerdán, vagyis február elsején megvitathassa a repülõterek magánosítását. A miniszter elismerte ugyanakkor, hogy a hazai repülõtereket mindkét konzorcium képes lett volna átvenni, így végsõ soron csak az általuk kínált vételár döntött.
Ha figyelembe vesszük a TwoOne által ajánlott korábbi árat és a mostani pluszköltségeket, az osztrák konzorcium 11,42 milliárd koronát fizethetne az államnak a 66 százalékért. Az elkövetkezõ tíz évben a TwoOne a két repülõtérbe nagyjából 20 milliárd koronát fektethet be; 9,7 milliárd korona a szerzõdésben vállalt beruházás. A konkurens Abertis eredetileg 3,317 milliárd koronát ajánlott a pozsonyi és 279 millió koronát a kassai repülõtérért. A spanyol konzorcium 9,75 milliárd koronát fektetett volna az elõbbibe, 450 milliót pedig az utóbbiba. A kormány korábban azért javasolta a magánosítás újabb fordulójának a megtartását, mivel a két konzorcium ajánlata között csak 2,5 pontkülönbség volt. (t, mi)
Újra szavaznak az ellenzéki javaslatról
Pozsony. Valószínûleg még egyszer szavaz a parlament a repterek magánosításának leállítását célzó ellenzéki határozati javaslatról. A keddi rendkívüli ülés végén ugyanis furcsa helyzet állt elõ: a szavazógép szerint Boris Zala is voksolt, noha a Smer képviselõje Ausztráliában tartózkodott. Vizsgálat indult, s úgy tûnik, mûszaki hiba történt. Az ellenzék továbbra is manipulációt emleget, s követeli a szavazás megismétlését. A koalíció számára is kellemetlen a dolog, s Bugár Béla, az MKP elnöke szerint is jobb lenne megismételni a voksolást. Pavol Hru1ovský parlamenti elnök hétfõre házbizottsági ülést hívott össze. (sza, s)

Módosítás dátuma: 2006. január 29. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 98 vendég böngészi