Főoldal Kárpát-medence Basescu bírálja Magyarországot

Basescu bírálja Magyarországot

E-mail Nyomtatás PDF
A román államfõ szerint nem kielégítõ a román kisebbség politikai képviselete.
A román államfõ szerint nem kielégítõ a román kisebbség politikai képviselete.
Traian Basescu román államfõ szerint Magyarországon és néhány egyéb országban nem kielégítõ a román kisebbség politikai képviselete. Basescu az Európa Tanács szerdai ülésén arról beszélt, hogy bár Romániában széles körû jogok illetik meg például a magyar kisebbséget, ez nem kölcsönös, annak ellenére sem, hogy jelentõs román kisebbség él Magyarországon. A 2001-es népszámlálás adatai szerint 7995-en vallották magukat románnak, írja az MTI jelentése nyomán az Origó.
Basescu emlékeztetett arra, hogy a román alkotmány alapján a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok szervezeteinek akkor is joguk van egy képviselõi helyhez a parlamentben, ha egyébként a választásokon nem kapnak a mandátumszerzéshez szükséges szavazatot. Ennek köszönhetõ, hogy a magyar kisebbség szervezete, az RMDSZ mellett 19 nemzeti kisebbség van jelen a bukaresti törvényhozásban - mondta. Ezt a módszert Basescu "mélységesen európai jellegûnek" nevezte, és bírálóan említette a szerbiai, ukrajnai és magyarországi helyzetet.
A román államfõ - aki az emberi jogokkal, a demokratikus intézményrendszerrel foglalkozó Európa Tanács soros elnökeként szólalt fel az ET parlamenti közgyûlésének ülésén - a beszéd után Németh Zsolt fideszes képviselõnek, a magyar parlament külügyi bizottsága elnökének kérdésére válaszolva külön is kitért a romániai kisebbségek helyzetére. Mint rámutatott, õk nem pusztán a parlamentben vannak jelen, de iskoláik vannak, ahol anyanyelvükön tanulhatnak, az igazságszolgáltatásban joguk
van anyanyelvük használatához, ahol pedig a 20 százalékos arányt elérik, az önkormányzat is köteles a hivatalos iratokat saját nyelvükön kiállítani.
Basescu szerint a kisebbségvédelem szempontjából a romániai az egyik legmodernebb, európai szinten is elismert rendszer.
Módosítás dátuma: 2006. január 29. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 147 vendég böngészi