Főoldal Kárpát-medence Mit gondolnak a románok a magyarokról?

Mit gondolnak a románok a magyarokról?

E-mail Nyomtatás PDF
Társadalmi kérdésekrõl készített felmérést a romániai CURS közvélemény-kutató cég a gelyi Diszkrimináció-ellenes Tanács felkérésére.
Társadalmi kérdésekrõl készített felmérést a romániai CURS közvélemény-kutató cég a gelyi Diszkrimináció-ellenes Tanács felkérésére. A mérés során szó esett a román társadalom kisebbségeket érintõ elgondolásaira is.
Az anyanyelvhasználattal kapcsolatban a megkérdezettek háromnegyede gondolja, hogy a magyaroknak csak a román nyelvet szabadna használniuk a közintézményekben. 54% nem ért egyet azzal, hogy az állam biztosítsa az anyanyelvû felsõoktatást a magyar diákoknak - ezzel az üggyel 34% ért egyet - írja a transindex.ro.
Az általános és középiskolában történõ anyanyelvi oktatás biztosításával kapcsolatban egy enyhén pozitív attitûd érzékelhetõ: a megkérdezettek 46%-a ért egyet, 42% ellenzi, 12% nem válaszolt.
A megkérdezettek 85%-a gondolja úgy, hogy a romániai magyarok elég joggal rendelkeznek, 72% véli azt, hogy a román-magyar együttélés akadály mentesebb lenne, ha a két etnikum nem lenne politikailag megosztott, 45% pedig azt vallja, hogy a romániai magyarok érdekei különböznek a románokéitól.
A társadalmi rétegeket figyelembe véve megfigyelhetõ, hogy azok, akik úgy gondolják, a magyaroknak csak románul szabadna beszélni a közintézményekben, túlnyomó többségükben idõs, alacsonyabban képzett személyek, Bukarestben, Dobrudzsában, Moldvában, Olténiában és a Bánátban laknak.
A magyarok anyanyelven való felsõoktatását támogatók leginkább fiatalok és Erdélyben élnek.
Módosítás dátuma: 2006. január 29. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 194 vendég böngészi