Főoldal tánc A Magyar Táncművészeti Főiskola két diákja is bejutott az idei lausanne-i balettverseny középdöntőjébe (MTI)

A Magyar Táncművészeti Főiskola két diákja is bejutott az idei lausanne-i balettverseny középdöntőjébe (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2015. február 2. - A Magyar Táncművészeti Főiskola két hallgatója, a 18 éves Kovács Noel és a 17 éves Kovács Kristóf is bejutott idén a fiatal balettművészek egyik legrangosabb nemzetközi találkozójaként számon tartott svájci Prix de Lausanne Nemzetközi Balettverseny középdöntőjébe.
Mindkét táncos a főiskola VII. évfolyamos hallgatója, évfolyam vezető balettmesterük Macher Szilárd, az intézmény művészképző intézetének igazgatója - olvasható a Magyar Táncművészeti Főiskola által az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben. A 43. nemzetközi balettversenyt idén február 1. és 8. között rendezik meg.
Kovács Noel először jutott ki Lausanne-ba, de korábban már számos külföldi fesztiválon képviselte nagy sikerrel a főiskolát. A versenyre Csajkovszkij Csipkerózsika című balettjéből Desiré herceg egyik szólóját viszi. Kovács Kristóf már tavaly is résztvevője volt a svájci megmérettetésnek és szereplésével számos ösztöndíjat nyert. A 17 éves hallgató a Giselle című balettből Albert variációjával készül. Erőssége a technikai felkészültség és az érett előadóművészi képesség.
A Prix de Lausanne résztvevőinek minden évben lehetőségük van arra, hogy a legnevesebb kortárs koreográfusok egy-egy darabjának elsajátításával bekapcsolódjanak a nemzetközi táncvilág vérkeringésébe. Idén az ausztrál Louise Deleur, a spanyol Goyo Montero és a brit Richard Wherlock művei közül választhattak a táncosok. A magyar indulókat a főiskola művésztanára, a neves hazai kortárs alkotó Kulcsár Noémi készítette fel. A kilenctagú zsűriben idén helyet kapott Szakály György, a Táncművészeti Főiskola rektora is.
A Prix de Lausanne különleges helyet foglal el a klasszikus balettiskolák nemzetközi világában, itt nem díjakat osztanak ki, hanem továbbtanulási lehetőségeket, ösztöndíjakat kínálnak fel a kiválasztottaknak, a legértékesebbeket az első hat helyezettnek - idézte fel közleményében az intézmény.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 326 vendég böngészi