Főoldal Kárpát-medence Körzeti orvosok kerestetnek

Körzeti orvosok kerestetnek

E-mail Nyomtatás PDF
Pásztor László szerint egy évtizeden belül komoly hiánnyal kell számolni

„Bizonyos régiókban, ahol több helyi orvos is túl van a nyugdíjkorhatáron, ez a hiány már korábban is jelentkezhet – mondta Pásztor.
Pásztor László szerint egy évtizeden belül komoly hiánnyal kell számolni

„Bizonyos régiókban, ahol több helyi orvos is túl van a nyugdíjkorhatáron, ez a hiány már korábban is jelentkezhet – mondta Pásztor. – Jelenleg mintegy 2200 körzeti orvos dolgozik Szlovákiában, sokan a nyugdíjkorhatárhoz közel, vagy már túl azon, ha a helyzet nem változik, fennáll a veszélye annak, hogy húsz éven belül egyszerûen kihalunk.”
Hasonló a véleménye Eduard Kováenak, a Szlovák Orvosi Kamara titkárának is. „Az elöregedés miatt már néhány éven belül is komoly problémákra számíthatunk” – mondta lapunknak Kováe. Szerinte az egészségügyi minisztériumnak kellene kezdeményeznie a képzés megoldását, törvényben vagy alacsonyabb szintû normában kellene szabályoznia ezt. Rudolf Zajac tárcavezetõ szerint a törvényeken nem kell módosítani. „A lehetõség adott, a szakmai szervezeteknek kellene lépniük” – véli Zajac. Szerinte mozdulniuk kellene az egészségbiztosítóknak is, mivel a gyermekeket és felnõtteket ellátó körzeti orvosok végzik el az öszszes kezelés 70 százalékát.
A Magánorvosok Társulása az orvostudományi karokkal, az Egészségügyi Egyetemmel és az egészségügyi minisztériummal együttmûködve a képzés átalakításán dolgozik. „A friss diplomás orvosok szakmai továbbképzését az Egészségügyi Egyetem vállalná magára, s alkalmazná azokat az orvosokat, akik a gyakorlati képzést biztosítják a friss diplomásoknak” – mondta Pásztor. A szakképzésben részt vevõ orvosok a képzést vezetõ körzeti orvos alkalmazottai lesznek. Az orvostanhallgatók számára nem vonzó ez a pálya, mivel a szakvizsgához hároméves képzést kell elvégezniük, melynek során ma még gyakorlatilag nem kapnak fizetést.
A körzeti orvosi szakma elöregedését okozza az is, hogy egyelõre szinte lehetetlen eladni az orvosi praxist. „Sok orvos inkább dolgozik a nyugdíjkorhatár betöltése után is, mivel a nyugdíja nem biztosítaná számára a megfelelõ életszínvonalat” – állítja Pásztor. A kezdõ orvosoknak általában nincs pénzük a praxis megvásárlására, melynek árát a regisztrált páciensek száma vagy a havi pénzforgalom határozza meg, de figyelembe kell venni azt is, hogy mely régióban van. (lpj)
Praxisvásárlás kedvezményes hitelre
Pozsony. Egy 70 ezer koronás havi forgalmat bonyolító orvos mintegy 700 ezer koronáért adhatja el praxisát. „Bankokkal is tárgyalunk, szeretnénk elérni, hogy nyújtsanak kedvezményes kölcsönt kezdõ orvosoknak a praxisvásárlás céljából” – mondta Pásztor. Szerinte jó eredmény lenne, ha évente 50-60 új orvos választaná ezt a szakmát, jelenleg alig 2-3 fõvel számolhatnak. (l-p-j)

Módosítás dátuma: 2006. február 03. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 156 vendég böngészi